Svijet

Nakon Amerike, Saudijska Arabija zabranila putovanja u Evropsku uniju

Saudijska Arabija je, nakon što je noćas takvu odluku donio i američki predsjednik Donald Trump,  zbog koronavirusa proširila zabranu letenja i putovanja u Evropsku uniju i 12 drugih zemalja, nakon što je preko noći prijavila 24 nova slučaja te sada ima ukupno 45 zaraženih.

Građani i stanovnici pogođenih područja imaju 72 sata da se vrate u kraljevstvo, rekla je državna novinska agencija SPA, citirajući službeni izvor ministarstva unutarnjih poslova.

Također je obustavljen putnički promet kroz sve granične prijelaze s Jordanom, a komercijalni i teretni promet još je dopušten.

Kraljevstvo je zabranilo putovanje u 19 zemalja, uključujući i susjedne arapske zemlje, te je rečeno da će se s 500.000 rijala kažnjavati svi oni koji pri ulasku u zemlju ne prilože informacije o svome zdravlju i putnim detaljima.

Ostale preventivne mjere uključuju zatvaranje regije Qatif, poznate po proizvodnji nafte, gdje se nalazi većina oboljelih.

Otkazan je hadždž u Meku, zatvorene su škole i kina diljem zemlje, otkazane su konferencije i sportski događaji te je otkazan sastanak ministara G20 koji se trebao održati sljedeće sedmice.

Uz EU, zabrana se odnosi i na Švicarsku, Indiju, Pakistan, Šri Lanku, Filipine, Sudan, Etiopiju, Južni Sudan, Eritreju, Keniju, Džibuti i Somaliju. Milioni migrantskih radnika u Saudijskoj Arabiji dolaze iz ovih zemalja.

Ranije je Trump na 30 dana obustavio sva putovanja iz Evrope u Sjedinjene Američke Države kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu.