zločin u tuzli

Nakon brutalnog ubistva Amre Kahrimanović: Građani traže smjene, Sindikat policije brani svoje članove, a FUP preuzima istragu

Između ostalog, oni traže smjenu kantonalnog ministra unutrašnjih poslova te sazivanje vanrednih sjednica Vlade i Skupštine TK

Brutalno ubistvo Amre Kahrimanović koje se desilo 7. februara i za koje je osumnjičen policijski službenik Elvis Ćustendil (51) izazvalo je gnjev građana Tuzle.

U ovom je gradu održana protestna šetnja zbog zločina koji je okarakterisan kao "ubistvo na podmukao način", a predata je i inicijativa za, kako je navedeno, smjenu odgovornih za propuste napravljene u slučaju ubistva Amre Kahrimanović.

Traže smjene

Potpise su stavila 862 građana Tuzlanskog kantona, prenosi FTV.

Između ostalog, oni traže smjenu kantonalnog ministra unutrašnjih poslova te sazivanje vanrednih sjednica Vlade i Skupštine TK.

U međuvremenu, oglasio se Sindikat policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK koji izražava saučešće porodici ubijene. Međutim, Sindikat smatra "štetnim širenje dezinformacija o radu policijskih službenika Uprave policije MUP TK-a, kojima se na taj način narušava ugled".

“Povodom tragičnog događaja, ubistva građanke Tuzle, Amre Kahrimanović, Sindikat policije MUP-a TK izražava najiskrenije osjećaje saučešća njenoj porodici i prijateljima, te najoštrije osuđuje ovo ubistvo, kao i svaki drugi vid nasilja.

Imajući u vidu, da je navedeni događaj uznemirio građane grada Tuzle, Tuzlanskog kantona kao i cijele Bosne i Hercegovine, a posebno iz razloga što je ovo krivično djelo počinio policijski službenik Uprave policije MUP TK-a, Sindikat policije obraća se ovim saopćenjem za javnost.

Smatramo štetnim širenje dezinformacija o radu policijskih službenika Uprave policije MUP TK-a, kojima se na taj način narušava ugled svih, a čin pojedinca poistovjećuje sa svim policijskim službenicima, što dodatno izaziva osjećaje uznemirenosti i ugroženosti građana Tuzlanskog kantona, kao i nepovjerenje u rad pripadnika Uprave policije MUP TK-a, čime se tragični čin pojedinca izjednačava sa svim policijskim službenicima”, navode iz Sindikata.

Zakonita istraga

Naglašavaju da daju punu podršku službenim organima da na efikasan i zakonit način provedu istragu.

“Policijski službenici prvi staju u odbranu lične i imovinske sigurnosti građana, odlučni u toj borbi i svjesni rizika u koje se upuštaju, kao i obaveze koju imaju prema građanima.

Profesionalnost, odgovornost, nepristrasnost su osnovni principi u radu policijskih službenika.

Sindikat policije MUP TK-a će se uvijek zalagati za poštivanje i provođenje važećih zakonskih propisa u cilju što uspješnijeg obavljanja poslova i zadataka”, poručuju iz Sindikata policije MUP-a TK.

Istovremeno stiže i vijest da je Federalna uprava policije (FUP) formirala tim koji će preuzeti istragu o ubistvu Amre Kahrimanović od MUP-a TK, vjerovatno zbog toga što je pripadnik kantonalnog MUP-a osumnijčen za ovaj nezapamćeni zločin.