manifestacija moći

Nakon incidenta sa Sebijom Izetbegović na KCUS-u: Još jedan sindikat stao u odbranu zaštitara

I dalje se ne stišava bura nakon incidenta na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (KCUS) između jednog pripadnika zaštitarske službe i doskorašnja generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Svoje su viđenje iznijeli i zaštitar Said Spiljak i Izetbegović, a nakon Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, oglasio se i Sindikat nemedicinskih radnika u zdravstvu.

Oba sindikata stala su u odbranu zaštitara Spiljka.

Sindikat nemedicinskih radnika u zdravstvu je uputio pismo novom generalnom direktoru KCUS-a Alenu Pilavu i predsjedniku Upravnog odbora Benjaminu Kulovcu u kojem se navodi:

Zakonska i moralna obaveza

Poštovani,

cijeneći da je Said Spiljak radnik KCUS-a član našeg sindikata-Sindikat nemedicinskih radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo imamo zakonsku i moralnu obavezu da Vam se obratimo ispred Sindikata i u ime svih naših članova.

Smatramo da su u konkretnom slučaju povrijeđena ljudska prava našeg člana zagarantovana Ustavom i zakonom.

Radnik KCUS Said Spiljak je u okviru obavljanja svog redovnog posla bio na svom radnom mjestu i obavljao poslove u okviru svog radnog mjesta poštujući sva pravila i procedure utvrđene unutrašnjim aktima KCUS-a.

Pismo naslovljeno na vodeće ljude KCUS-a

Ovaj nemili događaj u vidu napada predstavlja ne samo ometanje istog u obavljanju svog posla već i uvredu njegove ličnosti i dostojanstva.

Pravilo ponašanja

Diskriminacija po bilo kom osnovu ne može biti i ne smije proći nekažnjeno jer u protivnom postaje pravilo ponašanja određenih moćnika i manifestacija moći nad drugima.

Zahtjevamo od Vas kao rukovodioca da u okviru zakonskih i drugih propisa pokrenete postupak i preuzmete mjere u cilju utvđivanja svih relevantnih činjenica te u skladu sa istim donesete odgovarajuće odluke, a sve u interesu zaštite prava i interesa našeg člana", navedeno je u pismu.