Šta se dešava?

Nakon šefa diplomatije i dva generala, u Kini nestao i ministar odbrane: ‘Nema ga sedmicama…’

Dok u Rusiji utjecajni ljudi koji se zamjere šefu države misteriozno padaju kroz prozor, u Kini moćnici jednostavno - nestanu.

Već drugi kineski ministar nestao je iz javnosti bez ikakva objašnjenja Komunističke partije gdje se nalazi. Od jula se gubi svaki trag smijenjenom kineskom ministru vanjskih poslova Qin Gangu, a gotovo tri sedmice u javnosti nije viđen ni ministar odbrane Li Shangfu.

Američka vlada vjeruje da se Li nalazi u kućnom pritvoru, izvijestio je Financial Times pozivajući se na visoke američke dužnosnike. Li je prošle sedmice u posljednji trenutak otkazao sastanak s vijetnamskim odbrambenim zvaničnicima.

Rahm Emanuel, američki ambasador u Japanu, rekao je da se Li nije pojavio na planiranom sastanku sa zapovjednikom singapurske mornarice jer je "stavljen u kućni pritvor".

"Sastav kabineta predsjednika Xija sada nalikuje romanu Agathe Christie "A onda više nije bilo nikoga". Prvo je nestao ministar vanjskih poslova Qin Gang, zatim su nestali zapovjednici raketnih snaga, a sada ministar odbrane Li Shangfu. Ko će pobijediti u ovoj utrci nezaposlenosti? Kineska omladina ili Xijev kabinet?" pita se Emanuel.

Li Shangfu je posljednji put viđen 29. augusta na Kinesko-afričkom forumu za mir i sigurnost u Pekingu. Njegovo posljednje prekookeansko putovanje bilo je sredinom augusta u Moskvu i Minsk gdje se sastao s ruskim zvaničnicima te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Lijev nestanak uslijedio je nakon iznenadne smjene s dužnosti kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga i dvojice najviših generala Raketnih snaga Narodne oslobodilačke vojske (PLARF). Dva bivša generala PLARF-a navodno mjesecima nisu viđena u javnosti. Predsjednik Vojnog suda Narodne oslobodilačke vojske (PLA), Cheng Dongfang, također je smijenjen sa svoje pozicije. Na toj je dužnosti proveo jedva osam mjeseci.

Misterij oko Lija i drugih nestalih dužnosnika potaknuo je nagađanja o Xijevu upravljanju državom. Kineski čelnik Xi Jinping čistkama i strukturnim reformama nastoji očistiti Komunističku partiju od korupcije. No, uzimajući u obzir da je na čelo Kine došao prije više od desetljeća, Xi ne može kriviti svoje prethodnike za korupciju na visokoj razini. To je možda razlog što ne postoji nikakvih informacija o smjeni i nestanku visokih dužnosnika.

S druge strane, bivši dužnosnik američkog State Departmenta, Drew Thompson, smatra kako nestanak Lija i Qina pokazuje da se Kina sve više udaljava od međunarodne zajednice.

"Kina ne osjeća obavezu obavijestiti međunarodnu zajednicu kako su ili zašto ministri otišli. To potvrđuje da se Kina okrenula prema unutra", rekao je Thompson za The Guardian.

Podsjetimo, 2017. godine je Fang Fenghui, tadašnji načelnik Zajedničkog stožera Narodne oslobodilačke vojske, nekoliko mjeseci prije nego što je izbačen iz stranke nestao iz javnosti, a dvije godine poslije osuđen je na doživotni zatvor zbog korupcije.