SVJETSKA EKONOMIJA

Nakon šest dana pada Wall Street se oporavlja

NA Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, dok ulagači čekaju poslovne rezultate velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,67 posto, na 38.239 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,87 posto, na 5.010 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 15.451 bod.

Nakon pada šest dana zaredom, jučer su S&P 500 i Nasdaq nadoknadili dio gubitaka. Pritom su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

"Mislim da se radi o standardnoj kupovini nakon što su cijene dionica pale 5 posto. Ulagači ove sedmice čekaju poslovne rezultate nekoliko najvećih kompanija i privredne pokazatelje koji bi mogli naznačiti šta bi Fed mogao učiniti s kamatama”, kaže Lamar Villere, portfelj menadžer u kompaniji Villere & Co.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od juna.

Središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, ekonomija raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 42 posto u julu.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvještaja, rezultati većine kompanija nisu bili baš poticajni.

Ove će sedmice, među ostalim, izvještaje objaviti tehnološki divovi, kao što su Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 posto, na 8.023 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 17.860 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 8.040 bodova.