Politika

Nakon šokantnog snimka vršnjačkog nasilja u Cazinu: Učenici saslušani uz prisustvo policije

Videosnimak vršnjačkog nasilja - u kojem dva dječaka maltretiraju trećeg u Drugoj srednjoj školi u Cazinu - preplavio je društvene mreže. Objavljene su i brojne neistine, ističe uprava škole, među kojima i to da je riječ o autističnom djetetu. Međutim, u cijeloj priči ne smijemo zanemariti suštinu, a to je da je dijete bilo izloženo nasilju u školskoj klupi.

I roditelji i profesori i uprava škole za ovaj incident saznali su putem društvenih mreža. Uz prisustvo policije i predstavnika Centra za socijalni rad Cazin saslušani su svi učesnici.

"Kroz razgovor psihologa i socijalnog pedagoga ustanovljeno je da su roditelji propustili svoju ulogu - ići ćemo sa mjerama upozorenja i sa nadzorom ovih porodica", kaže Amela Toromanović, direktorica Centra za socijalni rad Cazin.

Škola će putem komisije predložiti određene mjere za počinitelje, koje mogu biti od ukora i sniženog vladanja do isključenja iz škole. Ipak, kažu, treba biti oprezan jer se radi o maloljetnicima. Objave na društvenim mrežama donijele su nove probleme.

"Igralo se na kartu emocije pa je kazano da je učenik koji je žrtva nasilja da je autističan i da je s poteškoćama u razvoju, što nije tačno", ističe Haris Ćoralić, direktor II srednje škole Cazin.

Nadležni tvrde da se u praksi ovakvi pa i teži incidenti bilježe znatno ćešće.

"Ovo je sve jedna moralna dekadence našeg društva, naših porodičnih odnosa, što nije samo u našoj školi nego i u cijeloj BiH", navodi Ćoralić.

Glasnogovornik Policije USK-a Ale Šiljdedić objašnjava da je riječ o novom oblik vršnjačkog nasilja - cyber bullingu, odnosno nasilju putem društvenih mreža.

Struka kaže da je naslilje nerijetko posljedica frustaracije koju djeca osjećaju, ali je ne znaju ispoljiti.

"Nekako je sad i pandemija izazvala još veću frustriranost jer nemaju izbora, nemaju izlazaka, druženja, ukinuti su socijalni kontakti i onda kada se nađu u takvoj situaciji - kao da su zaboravili kako je to biti jedan sa drugim", precizira psihologinja Katarina Mravak-Luketina.

U ovom slučaju istragu provodi policija, a Tužiteljstvo USK će odrediti da li se i o kakvom krivičnom djelu radi i u skladu s tim preduzeti dalje istražne radnje, javlja Federalna TV.