Šveđani nisu zabrinuti

Nakon što je Švedska primljena u NATO, stigao je odgovor iz Rusije

Rusija je u srijedu saopćila da će usvojiti neodređene vojno-tehničke i ostale protumjere kako bi se zaštitila od ulaska Švedske u NATO, potez koji je ocijenila kao agresivan i pogrešan.

Švedska je u ponedjeljak uklonila posljednju prepreku ka pristupanju NATO-u nakon što je mađarski parlament odobrio članstvo tradicionalno neutralne nordijske zemlje.

I Švedska i Finska zalagale su se za pridruživanje NATO-u nakon što je Rusija poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 2022. godine, što je pokrenulo najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, iscrpljujuću bitku koja se nastavlja dvije godine kasnije.

"Pomno ćemo pratiti šta će Švedska učiniti u agresivnom vojnom bloku, kako će svoje članstvo u praksi ostvariti, i na osnovu toga ćemo svoj odgovor graditi uzvratnim koracima vojno-tehničke i druge prirode – izjavila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Pristupanje Švedske NATO-u praćeno je stalnim raspirivanjem antiruske histerije u zemlji, koju, nažalost, ohrabruje švedski politički i vojni vrh, ali njen glavni izvor je u inostranstvu. Nisu sami Šveđani ti koji odlučuju; taj izbor je napravljen za Šveđane - kazala je ona.

"Potez Švedske da se pridruži NATO-u podstakao je napetosti i militarizaciju - dodala je.

Ruska ambasada u Stockholmu također je u utorak na svom Telegram računu govorila o nespecificiranim vojnim i tehničkim protumjerama u zavisnosti od obima NATO trupa i raspoređivanja materijala unutar Švedske.

Švedski premijer Ulf Kristersson kazao je da komentari Rusije nisu iznenađujući, i ukazao na to da njegova zemlja nije zabrinuta.

"To su kazali i kada je Finska ušla u NATO - prenosi novinska agencija TT Kristerssonovu izjavu u srijedu tokom putovanja u grad Trollhatten na jugu Švedske.

"Poznato je da se Rusiji ne sviđa činjenica da su Švedska ili Finska članice NATO-a, ali mi sami donosimo odluke – kazao je.

Dodao je da je Švedska "na nogama" da odgovori na svaki potez Rusije.

"Dobro smo pripremljeni i vidimo šta oni rade - rekao je on, prenosi Reuters.