Vijesti

Nakon štrajka uposlenika oglasio se i menadžmet Željeznica FBiH: Postigli smo dogovor. Pojedini radnici odbili da rade

Uposlenici Željeznica FBiH od ponedjeljka štrajkuju. Kako je danas Raport pisao radnici su na protestima jer kako su nam kazali traže povećanje plate od 150 KM, a saobraćaj su obustavili.

Detaljnije o tome možete pročitati ovdje.

Povodom protesta, sada su se oglasili i iz Željeznica FBiH gdje su naveli da obezbjedili nesmetano funkcionisanje teretnog saobraćaja, dok je u putničkom saobraćaju došlo do reduciranja određenih puničkih linija.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Uprava Društva je sa reprezentativnim sindikatima JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo okončala proces Kolektivnog pregovaranja, te je usaglašen prijedlog Kolektivnog ugovora i isti upućen Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija na dalju proceduru i po informacijama iz Vlade isti će biti odobren na sljedećoj sjednici Vlade i potpisati se isti dan.

Također, Uprava Društva je dana 16.02.2022.godine obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima, te je dogovoreno da se pored povećanja primanja usaglašenih prijedlogom Kolektivnog ugovora, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, a čime će ukupna primanja na mjesečnom nivou, po svim navedenim osnovama ukupno iznositi cca 100-150 KM u neto iznosu, zavisno od stepena stručne spreme radnika.

U okviru JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo djeluje četiri radionice, te svi radnici u radionicama uredno obavljaju svoje poslove, osim radnika Centralne radionice, koji su nelegalno odbili da rade poslove iz svojih ugovora o radu pozivajući se na „radnički neposluh“, a koji nije u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku, Pravilnikom o radu JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo i drugim propisima.

Cijeneći da je sa sindikatima postignut dogovor vezan za uvećanje primanja svim radnicima JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, očekuje se da će se radnici, koji su obustavili rad u Centralnoj radionici početi odmah sa radom, obzirom da su članovi sindikata s kojima je postignut sporazum.

JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo je osiguralo nesmetano funkcionisanje teretnog saobraćaja, dok je u putničkom saobraćaju došlo do reduciranja određenih puničkih linija.

Također prema radnicima koji su učesnici nelegalne obustave rada nisu pokrenuti nikakvi postupci, ali je Uprava Društva tražila od istih da pod hitno prekinu nelegalnu obustavu, jer u protivnom Uprava će postupiti u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu i pokrenuti postupke utvrđivanja disciplinske odgovornosti, kako bi se spriječila materijalnu šteta za Društvo, druge radnike i komitente JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo", navodi se u saopćenju. .