SVJETSKA EKONOMIJA

Nakon tri sedmice pada, cijene nafte značajno porasle

Na svjetskim tržištima su cijene nafte prošle sedmice porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodne tri sedmice, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za "crnim zlatom".

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 3.8 posto, na 82.62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3.9 posto, na 78.54 dolara.

Cijene znatno porasle nakon tri sedmice pada

Nakon tri sedmice pada, cijene su prošle sedmice znatno porasle jer Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), kao i američka investicijska banka Goldman Sachs, u drugoj polovici godine očekuju relativno snažnu potražnju.

OPEC je potvrdio da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 miliona barela dnevno, a Goldman Sachs predviđa solidnu potražnju u SAD-u tokom ljeta i deficit na tržištu u trećem tromjesečju od 1.3 miliona barela dnevno.

I američke su vlasti blago podignule procjene potražnje, pa također očekuju deficit u ponudi barem do početka zime.

Očekuje se da će rast zapadnih ekonomija ubrzati, a i da će ojačati potražnja iz Kine

Sve te procjene temelje se na očekivanjima da će se rast zapadnih ekonomija ubrzati, nakon što centralne banke smanje kamatne stope, što bi trebalo potaknuti i potražnju za naftom.

Također, očekuje se da će ojačati i potražnja Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, s obzirom da tamošnje vlasti različitim mjerama nastoje ubrzati oporavak privrede.

Ostaje za vidjeti hoće li se te procjene i ostvariti. Negativno bi, pak, na potražnju moglo utjecati usporavanje rasta američke ekonomije.

Čelnici Feda očekuju samo jedno smanjenje kamata, a dosad su očekivali tri

S obzirom da je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljanih nivoa centralne banke, čelnici Feda poručili su prošle sedmice da ove godine očekuju samo jedno smanjenje kamata, dok su dosad očekivali tri reza.

Visoki troškovi zaduživanja kroz duže vremensko razdoblje mogu zakočiti privrednu aktivnost i potražnju za energentima.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine, na londonskom tržištu gotovo 8, a na američkom tržištu oko 9.5 posto.