ključne utakmice

Nakon žestokih kritika Turski fudbalski savez angažuje strane sudije

Turski fudbalski savez (TFF) saopćio je u petak da će na kritičnim utakmicama turske Superlige do kraja sezone u VAR sobama biti angažovane strane sudije.

Nakon brojnih napetosti u turskom fudbalu i brojnih kritika u kontekstu suđenja, prvenstveno iz Fenerbahcea, iz TFF-a je danas saopćeno kako će do kraja sezone u VAR sobama biti angažovane sudije iz Italije, Španije, Njemačke, Holandije i Portugala.

Naglašeno je kako su turski zahtjev za VAR sucima prihvatile relevantne državne federacije.

Na utakmicama na kojima će raditi strane VAR sudije jezik komunikacije će biti turski i engleski. Iz tog razloga, AVAR, AVAR 2 i VAR podrška koji mogu komunicirati na engleskom služit će uz Video pomoćnog sudiju.

U 32. kolu Superlige, strane VAR sudije će biti dodijeljeni utakmicama MKE Ankaragucu - Gaziantep FK, Fatih Karagumruk - Fenerbahce i Alanyaspor - Galatasaray.

Utakmica turskog Superkupa između Galatasaraya i Fenerbahcea, 7. aprila, prekinuta je nakon što su se fudbaleri Fenera povukli s terena u 2. minuti.

Utakmica se igrala na stadionu u gradu Sanliurfa. Ekipa Fenerbahcea je u znak protesta prema Fudbalskom savezu Turske na teren izašla s juniorskim sastavom U19.

Profesionalni fudbalski disciplinski odbor (PFDK) Turske fudbalske federacije (TFF) odlučio je jučer da se Fenerbahceu zbog napuštanja terene zavede poraz 3-0, te izrekne novčana kazna od četiri miliona turskih lira (116.000 eura).