opterećeni odnosi

Napetost na vrhuncu, sve podsjeća na hladni rat: Američki i ruski ratni brodovi stigli na Kubu

Ophodni brod kanadske ratne mornarice uplovio je u Havanu u petak, nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države objavile da je njihova ratna podmornica pristala u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, otoku na koji su ranije ove sedmice pristigli ruski ratni brodovi.

Dolazak ruskih, kanadskih i američkih brodova na Kubu, otočnu državu pod vlašću komunista svega 145 kilometara južno od američke savezne države Floride, podsjetio je na stare hladnoratovske napetosti i opterećene odnose između Rusije i zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini.

Međutim, i SAD i Kuba su rekli da ruski ratni brodovi ne predstavljaju nikakvu prijetnju za regiju. Rusija je dolazak svojih brodova u savezničku Kubu opisala kao rutinu.

Fregata Admiral Gorškov i nuklearna podmornica Kazan uplovili su u havansku luku u srijedu nakon što su izvele vježbe "raketnim oružjem visoke preciznosti" u Atlantskom okeanu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kanadski ophodni brod Margaret Brooke je u petak počeo uplovljavati u havansku luku, što je Kanada nazvala "posjetom luci u znak priznanja dugotrajnog bilateralnog odnosa između Kanade i Kube".

SAD je nekoliko sati ranije rekao da je napadačka podmornica Helena pristigla radi rutinskog posjeta luci Guantanamo Bay, američkoj pomorskoj bazi na rubu otoka oko 850 kilometara jugoistočno od Havane.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je obaviješteno o dolasku američke podmornice, no da nije sretno zbog toga s obzirom na to da pripada "zemlji čija je službena i praktična politika neprijateljski nastrojena prema Kubi".

"Pomorski posjeti zemlji su u pravilu rezultat pozivnice, a to nije bio slučaj", rekao je zamjenik šefa diplomatije Carlos Fernandez de Cossio.

Kanadski diplomat je rekao da dolazak broda Margaret Brooke "nema veze s prisustvom ruskih brodova".

Rusija i Kuba su bile bliske saveznice za vrijeme Sovjetskog Saveza, a napetosti s Washingtonom zbog komunizma u njegovom "dvorištu" kulminirale su Kubanskom raketnom krizom 1962. Moskva je zadržala veze s Havanom.

Očekuje se da će ruski brodovi ostati u havanskoj luci do ponedjeljka.