novo istraživanje

Napitak koji dajemo djeci uništava jetru gore od alkohola, a toga nismo svjesni

Foto: Freepik

Najnovija istraživanja dokazuju da neki napici imaju mnogo gori utjecaj na naš organizam od alkohola.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a riječ je o pićima koja, prema novim istraživanjima, više oštećuju jetru.

Zaključak su donijeli profesori s Medicinskog univerziteta u Bostonu, koji je objavljen u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Temeljio se na dijelu studije koja se provodila od 1948. godine u gradu Framinghamu u Masačusecu, u sklopu takozvane

“Framinghamske studije srca”, koja je od tada proučavala uticaj načina života (kao što je pušenje i ishrana) na zdravlje. U najnovijoj studiji, naučnici su istakli da su ispitanike posmatrali od 2002. godine, i bili su u prosjeku starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto više od polovine ispitanika bile su žene.

Volonteri su rekli koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je čest bezalkoholni steatohepatitis ili masna jetra.

Bezalkoholna masna jetra može da uzrokuje cirozu jetre, ali i benignije probleme kao što je povećana jetra, što pak uzrokuje bol.

Bezalkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem slatkih pića.

Čestom konzumacijom smatra se sve od jednog i više puta dnevno do jednog i više puta sedmično. Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, dakle jednom mjesečno ili rjeđe od jednom sedmično, imale su i nešto više nakupljenog masnog tkiva u jetri nego osobe koje takve napitke ne piju.