Crema fritta popularno je slatko jelo koje se, osim kao desert, u različitim dijelovima Italije poslužuje i uz slane zalogaje. U pitanju je zapravo krema koja prženjem poprima hrskavu koricu, a iznutra ostaje lijepo kremasta.
Kada je još toplo, ovo jelo dovoljno je posipati šećerom i poslužiti samostalno, kao što to rade u Veneciji, a dobro se slaže i uz kakav umak. U regiji Emilia-Romagna cremu frittu poslužuju uz prženu ribu, meso i povrće pa svakako razmislite i o toj opciji.
Sastojci
590 ml mlijeka
5 žumanaca
70 g šećera
60 g škrobnog brašna ili gustina
30 g običnog bijelog glatkog brašna
1 kašičica ekstrakta vanilije ili jedna mahuna vanilije
korica jednog limuna
prstohvat soli
Za prženje
140 g prezle
65 g brašna
1-2 jaja
suncokretovo ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema
Zakuhajte mlijeko s limunovom koricom i mahunom vanilije ako je koristite, pripazite da ne kipi. Istucite žumanca sa šećerom, limunovom koricom i soli. Polako umiješajte gustin, zatim brašno i dodajte dio zagrijanog mlijeka iz kojeg ste izvadili mahunu vanilije. Kada se sve dobro sjedini, dodajte ostatku mlijeka, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje.
Trebali biste dobiti gustu kremu nalik pudingu. Posudu za pečenje ili kalup obložite plastičnom folijom i ulijte kremu. Ravnomjerno je rasporedite lopaticom. Prekrijte folijom. Ostavite da se potpuno ohladi.
Narežite kremu na kvadrate jednake veličine. Koristite mokri nož i navlažite oštricu prije rezanja svake linije. Za minimalistički tanki premaz: komadiće samo umočite u prezle i pržite. Ako volite gušći, hrskaviji premaz, lagano istucite jaja u jednoj maloj posudi, u drugu zdjelu stavite malo brašna, a u treću prezle.
Kvadrate kreme umočite u brašno, zatim u jaja, na kraju u prezlu. Ulijte dosta ulja u tavu i dobro ga zagrijte. Pržite kvadrate dio po dio, brzo ih okrećući da jednolično porumene s obje strane. Osušite na duplom sloju papirnatog ubrusa i poslužite vruće posipano šećerom u prahu.