skup bošnjaka

Narod i pravda o najavljenom radnom sastanku: Odbacimo sujete, okupljanje je važno

Narod i pravda saopćio je da snažno podržava svaku ideju okupljanja, saradnje i međusobne podrške Bošnjaka iz regiona, te u tom smislu izražava punu podršku ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću.

"Najavljeni radni sastanak ključnih političkih lidera Bošnjaka iz regiona vidimo kao priliku za međusobno upoznavanje, razgovor o ključnim izazovima sa kojima se svi danas susrećemo te pokušaj kreiranja zajedničkog odgovora na te izazove.

Na različite primjedbe gledamo isključivo kao na pokušaj bježanja od odgovornosti", navode iz NiP-a.

Podsjećaju da je Narod i pravda i u vrijeme dok je djelovala kao dio opozicije uvijek pokazivala spremnost da preuzme odgovornost i odazove se na ovakve i slične pozive ako su oni bili od koristi za državu i naš narod.

U saopćenju se navodi da su predstavnici Naroda i pravde učestvovali i u nizu razgovora uoči Općih izbora 2022. s ciljem da se iznađu zakonska rješenja koja bi omogućila rješavanje nekih otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini.

"Također, odazvali smo se i pozivu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kada je primarni razlog okupljanja bila Srebrenica i položaj Bošnjaka u tom gradu i cijelom bosanskohercegovačkom entitetu RS. Tada i u drugim prilikama Narod i Pravda je pokazala da zarad populizma i skupljanja jeftinih političkih poena neće ispred interesa države i naroda staviti interese stranke i pojedinaca. Narod i Pravda je snažno podržala uspostavljanje bolje saradnje i povezanosti među Bošnjacima regiona, a u ranijem periodu Kanton Sarajevo je, na zahtjeve Bošnjaka iz Sandžaka, realizirao značajne projekte u nekoliko sandžačkih općina", navode iz te stranke.

Dodaju da je zakazani radni ručak nastavak okupljanja i njemu su već prethodili slični sastanci u Podgorici i Zagrebu.

"Vjerujemo da je sada vrijeme da Sarajevo kao grad i Bosna i Hercegovina kao matica pokažu da su spremni preuzeti odgovornost i biti dobri domaćini.

Još jednom ukazujemo na važnost da se ovakvi kontakti uspostavljaju i održavaju, posebno u itekako izazovnim okolnostima i za državu BiH i za naš narod. Iako smo u potpunosti opredijeljeni za institucionalni pristup i institucionalnu saradnju, jasno nam je da takve saradnje nema bez dobre komunikacije, a ovakav sastanak upravo je takva prilika", navode iz NiP-a.

Dodaju da zato, na kraju, još jednom ključne političke aktere pozivaju na okupljanje, ovo kao i svako drugo, bez obzira ko je inicijator i domaćin.

"Odazivanjem jasno pokazujemo da sitne stranačke interese i sujete možemo ostaviti po strani kada se radi o vitalnim interesima.

Lideri Naroda i pravde odazvat će se i ovom kao i svim prethodnim sastancima", navodi se u saopćenju.