KVAR NA SISTEMU

NASA i Boeing odgodili povratak posade Starlinera

NASA i Boeing objavili su da očekuju da će se Starliner i njegova prva astronautska posada vratiti na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje 18. juna, kasnije nego što je planirano.

Prvobitno se očekivalo da će se Boeingova svemirska letjelica CST-100 Starliner u petak vratiti na Zemlju, nakon što je lansirana 5. juna iz Floride sa svojom prvom posadom od dva NASA-ina astronauta. Ova misija je ključni test prije nego što američka svemirska agencija može certificirati Starliner za rutinske letove.

NASA-ini dužnosnici u Houstonu suočeni su s različitim faktorima u planiranju povratka Starlinera: popravcima neispravnih komponenti na Starlineru, vremenskim uvjetima i pitanjima rasporeda ISS-a kao što su svemirske šetnje drugih astronauta na stanici. Dodatne promjene datuma povratka Starlinera mogle bi biti objavljene tokom njegove misije.

Službenici misije od utorka planiraju da će se Starliner vratiti 18. juna. Nakon otprilike šest sati letjelica bi ovisno o vremenskim uvjetima sletjela u pustinju White Sands Missile Range u Novom Meksiku, Willcox Playa u Arizoni ili na neku drugu sličnu unaprijed određenu lokaciju.

NASA-ina zamjenica voditelja programa za ISS Dina Contella rekla je novinarima u utorak da je NASA otkrila novi problem na jednom ventilu na Starlineru. NASA-in blog objavljen u ponedjeljak spominje dodatno istjecanje helija na Starlinerovom pogonskom sistemu, uz četiri koja su već identificirana tokom 24-satnog putovanja do svemirske stanice prošle sedmice.

Tokom tog leta, pet od njegovih 28 manevarskih potisnika se pokvarilo, ali su NASA i Boeing uspjeli popraviti četiri prije pristajanja na orbitalni laboratorij.

Starliner može biti usidren na ISS-u najviše 45 dana, rekli su dužnosnici NASA-e.