Nauka

NASA-ina kapsula Orion vratila se na Zemlju, pogledajte kako je izgledalo slijetanje u Tihom oceanu

NASA-ina kapsula Orion američke svemirske bespilotne misije Artemis 1 na Mjesec spustila se u nedjelju u Tihi ocean nakon više od 25 dana provedenih u svemiru i lunarnoj orbiti.

Zbog dužine orbite kapsuli je trebalo sedmicu dana da prijeđe pola orbite oko Mjeseca. Nakon čega je ponovno izašla iz Mjesečeve orbite i počela povratak Zemlji.

Orion je tokom leta bio na najvećoj udaljenosti od Zemlje neke letjelice dizajnirane za let astronauta. Bio je udaljen oko 434.500 kilometara od Zemlje.

Slijetanje je obavljeno kod meksičkog otoka Gvadalupe u 9.40 sati po lokalnom vremenu. Kapsula je ušla u Zemljinu atmosferu brzinom od 39.400 kilometara na sat. I morala je izdržati toplinu od gotovo 2760 Celzijevih stepeni, navodi NASA.

Letjelicu je u vrtoglavom spuštanju prvo usporila atmosfera, zatim niz od 11 padobrana. Sve dok nije dostigla brzinu od oko 30 kilometara na sat kada se spustila u ocean.

NASA-in novi svemirski program Artemis konačno je, nakon mnogobrojnih odgađanja, počeo pretprošle sedmice lansiranjem letjelice Orion.

Cilj je programa ponovno slijetanje američkih astronauta na Mjesec. Prvi put nakon gotovo 50 godina.

Slijetanje na Mjesec bit će vrhunac misija Artemis.

Prvobitno planiran za 2024., ovaj iznimno važan događaj trebao bi se održati najranije 2025. godine.

Misija će odvesti četvero astronauta u Mjesečevu orbitu u svemirskoj letjelici Orionu. Gdje će dvoje od njih - najmanje jedna žena - prijeći u letjelicu SpaceX za konačni pristup Mjesecu.

SAD je poslao 12 astronauta na Mjesec između 1969. i 1972. godine.