rijedak događaj

NASA najavljuje spektakl na nebu: Do septembra će se u našoj galaksiji stvoriti nova zvijezda. To se vidi jednom u životu

Crveni div i bijeli patuljak kruže jedan oko drugoga na NASA-inoj ilustraciji nove

Astronomi očekuju da će se 'nova zvijezda' pojaviti na noćnom nebu u vremenskom periodu - od sad pa do septembra - u nebeskom događaju koji je nastajao godinama, javlja NASA, prenosi CNN.

"To je događaj koji se događa jednom u životu i koji će stvoriti mnogo novih astronoma, dajući mladim ljudima kozmički događaj koji mogu sami promatrati, postavljati svoja pitanja i prikupljati vlastite podatke", rekla je dr. Rebekah Hounsell, pomoćna naučnica specijalizirana za nove događaje u NASA-inom Goddard Space Flight Centru.

"To će potaknuti sljedeću generaciju naučnika", smatra ona.

Očekivani događaj posvjetljivanja, poznat kao nova, dogodit će se u zviježđu Mliječne staze Corona Borealis ili Sjeverna kruna, koje se nalazi između sazviježđa Čovječ i Herkul.

Dok je supernova eksplozivna smrt masivne zvijezde, nova se odnosi na iznenadnu, kratku eksploziju kolabirane zvijezde poznate kao bijeli patuljak. Patuljasta zvijezda ostaje netaknuta, oslobađajući materijal u ponavljajućem ciklusu koji se može događati hiljadama godina.

"Postoji nekoliko ponavljajućih novih s vrlo kratkim ciklusima, ali obično ne vidimo često ponovljene ispade tokom ljudskog života, a rijetko kada su tako relativno blizu našem vlastitom sistemu", rekla je Hounsell. “Nevjerovatno je uzbudljivo imati stolicu u prvom redu.”

Očekuje se da će se nova pojaviti u zviježđu Corona Borealis, također poznatom kao Sjeverna kruna

T Coronae Borealis, inače poznata kao "Blaze Star", je binarni sistem u Corona Borealis koji uključuje mrtvu zvijezdu bijelog patuljka i staru zvijezdu crvenog diva. Crveni divovi nastaju kada zvijezde iscrpe svoje zalihe vodika za nuklearnu fuziju i počnu umirati. Za otprilike 5 ili 6 milijardi godina, naše će Sunce postati crveni div, napuhujući se i šireći dok otpušta slojeve materijala i vjerovatno isparava unutarnje planete Sunčevog sistema, iako sudbina Zemlje ostaje nejasna, prema NASA-i.

Svakih 80 godina, T Coronae Borealis doživljava eksplozivan događaj.

Zvijezde u orbitirajućem paru dovoljno su blizu jedna drugoj da nasilno međusobno djeluju. Crveni div s vremenom postaje sve nestabilniji kako se zagrijava, odbacujući svoje vanjske slojeve koji slijeću kao materija na zvijezdu bijelog patuljka.

Razmjena materije uzrokuje postupno zagrijavanje atmosfere bijelog patuljka sve dok ne doživi "odbjeglu termonuklearnu reakciju", što rezultira novom kao što se vidi na animaciji ispod, prema svemirskoj agenciji.

Nova se oslobađala iz T Coronae Borealis u jesen 1217. kada je čovjek po imenu Burchard, opat Ursberga u Njemačkoj, primijetio da je promatrao "slabu zvijezdu koja je neko vrijeme sjajila velikom svjetlošću", prema NASA-i. Bilo je to prvo zabilježeno opažanje Blaze Stara.

T Coronae Borealis posljednji je put doživjela eksplozivnu eksploziju 1946. godine, a astronomi ponovno budno motre zvjezdani sustav.

"Većina novih događa se neočekivano, bez upozorenja", rekao je William J. Cooke, voditelj NASA-inog Ureda za okoliš meteoroida, u e-poruci. “Međutim, T Coronae Borealis jedna je od 10 novih nova u galaksiji. Znamo iz posljednje erupcije iz 1946. godine da će zvijezda biti slabija nešto više od godinu dana prije nego što naglo poveća sjaj. T Coronae Borealis počela je slabiti u marta prošle godine, tako da neki istraživači očekuju da će postati nova između sada i septembra. Ali neizvjesnost kada će se to dogoditi je nekoliko mjeseci - ne može bolje od toga s onim što sada znamo."

Očekuje se da će zvjezdani sistem, koji se nalazi 3000 svjetlosnih godina od Zemlje i obično je previše zatamnjen da bi se vidio golim okom, dosegnuti nivo sjaja sličnu onoj od Polarisa ili Sjevernjače.

Jednom kada nova dosegne vrhunac sjaja, bit će kao da se pojavila nova zvijezda — ona koja je vidljiva nekoliko dana bez ikakve opreme i nešto više od sedam dana s dvogledom prije nego što se zatamni i nestane iz vida na sljedećih 80 godina.

Nova će se pojaviti u malom luku između zviježđa Boötes i Hercules, a bit će vidljiva sa sjeverne hemisfere.

"Sjeverna kruna je krivulja zvijezda u obliku potkove zapadno od zviježđa Herkul, idealno uočljiva za vedrih noći", navodi se u saopćenju koje je podijelila NASA. "Može se identificirati lociranjem dviju najsjajnijih zvijezda na sjevernoj hemisferi — Arkturus i Vega — i praćenjem ravne linije od jedne do druge, što će promatrače neba odvesti do Herkula i Corone Borealis."

Događaj obećava da će biti uzbudljiv za astronome amatere, rekla je dr. Elizabeth Hays, voditeljica Laboratorija za fiziku astročestica pri NASA-i Goddard.

"Građani 'naučnici' i svemirski entuzijasti uvijek traže te snažne, svijetle signale koji identificiraju nove događaje i druge fenomene", rekao je Hays. “Koristeći društvene medije i e-poštu, oni će poslati trenutna upozorenja, a zastavica će se podići. Ponovno računamo na tu interakciju globalne zajednice s T CrB-om.”

Astronomi će promatrati novu pomoću niza zemaljskih i svemirskih teleskopa, a podaci građana naučnika mogli bi pomoći astronomima da saberu što se događa i prije erupcije, rekao je Hounsell.

Tipično, novi događaji su toliko daleki i slabi da je teško identificirati potpunu sliku erupcije, ali "ova će biti jako blizu, s puno očiju na njoj", rekao je Hays.

"Proučavanje ponavljajućih novih kao što je T Coronae Borealis pomaže nam razumjeti prijenos mase između zvijezda u tim sustavima i pruža uvid u termonuklearni bijeg koji se događa na površini bijelog patuljka kada zvijezda postane nova", rekao je Cooke.

Cooke se prisjetio da je posljednja nova kojoj je svjedočio - Nova Cygni 1975. - imala sličan sjaj kakav se očekuje od T Coronae Borealis. Ne očekuje se da će Nova Cygni ponovno doživjeti novu eksploziju.

"Bio sam tinejdžer astronomski štreber koji se spremao krenuti na koledž i bio sam vani u noći 29. augusta", rekao je Cooke. “Bacivši pogled na nebo, primijetio sam da je sazviježđe Labuda bilo zbrkano; bila je zvijezda koja ne bi trebala biti tu. Nakon što sam izdržao nekoliko komentara prijatelja koji su mislili da sam lud, natjerao sam ih da pogledaju i shvatili smo da gledamo u novu! Bilo je to nezaboravno iskustvo i učvrstilo me u odabiru astronomije kao karijere. Znao sam se šaliti da zvijezda mora eksplodirati da bih patio na dodiplomskom studiju fizike.”

Iako je moguće da T Coronae Borealis neće eksplodirati do septembra, astronomi ga planiraju pratiti za svaki slučaj.

"Rekurentne nove su nepredvidive i kontradiktorne", rekao je dr. Koji Mukai, istraživač astrofizike u NASA-i, u izjavi. “Kada mislite da ne postoji razlog zbog kojeg slijede određeni obrazac, oni to i čine – i čim se počnete oslanjati na to da ponavljaju isti obrazac, oni potpuno odstupe od njega. Vidjet ćemo kako će se T CrB ponašati.”