MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA

NASA slučajno objavila ‘uznemirujući’ audio snimak: Ovo je rat svjetova…

NASA je slučajno emitovala medicinsku vježbu namijenjenu treningu na službenom livestreamu koji je simulirao astronauta koji se liječi od dekompresijske bolesti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) - što je izazvalo alarm na društvenim mrežama, piše Sky News.

U audio snimku, koji je emitovan na NASA -inom YouTube kanalu uživo, snimljen je ženski glas koji upućuje članove posade da "vrate komandanta u njegovo odijelo", provjere mu puls i daju mu kiseonik - uz prognozu koja je kasnije opisana kao "slaba".

Snimci audio zapisa brzo su se proširili društvenim mrežama, izazivajući strah od ozbiljne vanredne situacije na ISS-u.

"Neki vrlo čudan i uznemirujući zvuk upravo je emitovan na ISS YouTube feedu", objavila je jedna osoba na X.

"Nešto nije u redu s ovim", napisao je drugi.

Dekompresijska bolest, koju uzrokuju mjehurići dušika ili drugih plinova u krvotoku zbog promjene atmosferskog pritiska, može utjecati na centralni nervni sistem i potencijalno je fatalna.

Međutim, NASA je potvrdila da "nema vanredne situacije" na ISS-u i da je zvuk nenamjerno emitiran iz simulacije gdje se članovi posade i zemaljski timovi treniraju za različite scenarije u svemiru.

"Nema vanrednih situacija na Međunarodnoj svemirskoj stanici ", objavio je NASA-in ISS nalog na X.

Oko 22:30 je "zvuk emitiran u NASA-inom livestreamu sa simulacionog audio kanala na tlu, što ukazuje da je član posade imao efekte povezane s dekompresijskom bolešću (DCS)".

"Ovaj zvuk je nehotice pogrešno usmjeren iz tekuće simulacije u kojoj članovi posade i zemaljski timovi treniraju za različite scenarije u svemiru i nije povezan sa stvarnom hitnom situacijom."

Članovi posade na ISS-u bili su u "periodu spavanja" u vrijeme kada je vježba na zemlji nenamjerno emitirana, navodi se.

Šetnja svemirom koja je zakazana za četvrtak ujutro bi se odvijala prema planu, dodala je NASA.

SpaceX je takođe pojasnio da je ono što su ljudi čuli "samo test".

Obuka posade u Hawthorneu u Kaliforniji bila je "sigurna i zdrava", navodi se.

Zaljubljenicima u svemir na Zemlji je laknulo kada su saznali da je ono što su čuli bila vježba treninga:

"Ovo je bio naš prijenos iz 'Rata svjetova'. Drago mi je da nije bio stvaran, to su bile neke vrlo uvjerljive poruke", napisao je jedan na X.

"Prestrašili ste nas", objavio je drugi. "Svijet je nakratko bio uplašen", rekao je drugi.