Šokantne scene

Nasilje u Skupštini uznemirilo javnost, ali ne i policiju u KS: Niko nije prijavio fizički napad, izostala reakcija po službenoj dužnosti 

Ovakvo ponašanje, znaju to i laici, kažnjivo je po više zakonskih osnova, a bilo bi nedopustivo da Zahiragić pod „zastupničkim plaštom“ izbjegne sankcije

Šokantne  scene iz Skupštine Kantona Sarajevo gdje je na današnjoj sjednici zastupnik SDA Haris Zahiragić fizički napao zastupnika Elvisa Vretu (NiP), uznemirile su javnost, ne samo u Sarajevu, nego i širom Bosne i Hercegovine, jer društvenim mrežama kruže nemili snimci sa sjednice koje su izazvale zgražanje i nevjericu kod građana. 

Incidentna situacija na rubu novog sukoba nastavljena je i nakon pauze u zasjedanju Skupštine KS, međutim izostala je reakcija policije. 

Nisu stigle prijave

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Raport je rečeno da nisu dobili nijednu prijavu u vezi s dešavanjima u Skupštini KS-a.

Na upit Raporta je li policija imala obavezu reagirati u ovom slučaju po službenoj dužnosti, dobili smo odgovor da u ovom trenutku odgovora na to pitanje nemaju.

Također, iz MUP-a kažu da nije isključeno da će prijave možda uslijediti i čime bi uslijedila i reakcija policije.

Burne rasprave i politički, verbalni okršaji nisu rijetkost u parlamentima na svim nivoima, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama.

Međutim, današnja demonstracija sile, bahatosti i prijetnji Harisa Zahiragića ne mogu biti situacije koje prolaze „ispod radara“ nadležnih organa za očuvanje reda i mira. 

Napadi i prijetnje

Niti fizički napadi i prijetnje bilo gdje, a naročito u jednoj skupštini, još u onoj glavnog grada države, ne smiju biti „novo normalno“ i izostankom reakcije nadležnih organa podvoditi se pod „legitimni“ obračun s neistomišljenicima 

Ovakvo ponašanje, znaju to i laici, kažnjivo je po više zakonskih osnova.

Bilo bi nedopustivo  da Zahiragić pod „zastupničkim plaštom“ i funkcijom potpredsjednika SDA izbjegne sankcije za svoje ponašanje i, što je najporaznije, na taj način pošalje poruku da je nasilje nekažnjivo.