Čest izvor napetosti

‘Nastavak cionističkog kriminala’: Izrael će zabraniti okupljanje muslimana u Al-Aksi tokom ramazana

Kažu da je to sigurnosna prijetnja za njih

Izrael će ograničiti dio pristupa muslimanskim vjernicima jeruzalemskoj džamiji Al-Aksi tokom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama, saopćio je danas ured premijera Benjamina Netanyahua.

Palestinska grupa Hamas, glavni izraelski neprijatelj u ratu u Gazi, osudila je predložena ograničenja i pozvala Palestince da se mobiliziraju protiv njih. Al-Aksa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jeruzalemskom starom gradu na mjestu koje Jevreji također štuju jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Pravila o pristupu Al-Aksi čest su izvor napetosti, osobito tokom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 10. marta. Na pitanje o mogućnosti blokiranja pristupa izraelskim muslimanima Al-Aksi, Netanyahuov ured je odgovorio da je "premijer donio uravnoteženu odluku da dopusti slobodu bogoslužja unutar sigurnosnih potreba koje su odredili profesionalci."

'Nastavak cionističkog kriminala'

Ministar javne sigurnosti Itamar Ben Gvir, krajnje desni koalicijski partner u Netanyahuovoj vladi, rekao je da će oni koji mrze Izrael iskoristiti ramazan da iskažu podršku vodstvu Hamasa i potaknu nasilje.

"Ulazak desetaka hiljada mrzitelja na proslavu pobjede na Brdu hrama sigurnosna je prijetnja Izraelu", rekao je Ben Gvir.

Hamas je predložena ograničenja nazvao "nastavkom cionističkog kriminala i vjerskog ratovanja koje vodi ekstremistička skupina doseljenika u terorističkoj okupacijskoj vladi protiv našeg palestinskog naroda".

Hamas je pozvao Palestince u Izraelu, Jeruzalemu i okupiranoj Zapadnoj obali da "odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobiliziraju se kako bi čvrsto i nepokolebljivo stajali u džamiji Al-Aksi".