Politika

Nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH: Na dnevnom redu PDV, pravosuđe, afera „Respiratori“

Danas je nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je prekinuta prošlog petka. Prijenos možete pratiti na svim platformama BHRT-a.

Poslanici bi trebali razmatrati zahtjev dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije – SDA) da se dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Dopuna zakona tiče se pomjeranja roka za uplatu PDV-a, a kako je navedeno u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH potrebno je donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojeg su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma međutim nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ukoliko ne bude poslaničke podrške za ovaj zakon on će biti vraćen Komisiji ponovo na odlučivanje, a u slučaju drugog negativnog mišljenja Komisije zakon će izaći iz parlamentarne procedure.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH uslјed pandemije te izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlažu poslanici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović.

Kolegij Doma nije postigao saglasnost o prijedlogu zaključka poslanika Predraga Kojovića (Naša stranka) i Nermina Nikšića (SDP) nakon rasprave o stanju u pravosuđu kojim se od Vijeća ministara traže izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te će se poslanici i o tome izjašnjavati.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koji je tokom rasprave o dnevnom redu prošle sedmice izazvala burne reakcije, a jedan od predlagača rezolucije Damir Arnaut (Naša stranka) ocijenio je da je to stavljeno kao 59 tačka dnevnog reda kako bi se osiguralo da se o njoj ne raspravlja uoči mise za Bleiburg budući da je sjednica prekinuta.

Predstavnički dom razmatrat će i Prijedlog zaključka poslanika Nermina Nikšića (SDP) kojim traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi “Srebrena malina” za nabavku respiratora.