osvetnički potez

Nastavlja se diplomatski skandal u režiji SNSD-a: Košarac poručio zemljama EU da su se ‘preračunale’

Nedavno se u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine desio diplomatski skandal kada su ministri iz RS ponovo blokirali prvo državljanima Slovenije, Rumunije i Poljske da glasaju u BiH na evropskim izborima.

Prvo se oglasio Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, koji je potvrdio ovu vijest i potencirao ruske satelite oko Vijeća ministara koji su uticali na ministre iz manjeg bh. entiteta.

Potom je i ruska ambasada u BiH oštro reagirala na ministrove riječi pravdajući se tim da Rusija nema nikakav uticaj, pogotovo ne maligni na BiH i opetovano ponovila da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Prema nalogu predsjednika RS Milorada Dodika, koji je digao tri prsta i izabrao tri zemlje kojima će se svetiti zbog nedavno usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, državljani ove tri države su kolateralna šteta. Bez prava glasa. To je, ipak, presedan s obzirom na to da im je ukinuto pravo glasa, odnosno kako im neko može zabraniti da glasaju ako je ambasada njihovih zemalja ekseritorijalna? Izgleda da može.

Ne zaboravimo pomenuti i to da isti taj Dodik trenutno u Rusiji, kod diktatora Vladimira Putina, spašava čast i dostojanstvo republičkih Srba, u zemlji koja je pokrenula agresiju na Ukrajinu, a od jučer ostavlja otvorenom i mogućnost da će napasti neku evropsku zemlju.

I dok njih dvojica, svaki na svoj način, objavljuju rat Zapadu, diplomatski skandal se nastavlja.

Naime, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da je izuzetno licemjerno od predstavnika Slovenije, Poljske i Rumunije da danas drže lekcije o evropskim vrijednostima i zaštiti ljudskih prava, dok istovremeno daju podršku "sramnoj Rezoluciji o Srebrenici i učestvuju u projektu satanizacije srpskog naroda na temelju falsificiranih historijskih događaja i podataka".

"Nisu bili zabrinuti za evropske vrijednosti kada su odlučili da daju glas za Rezoluciju i neosnovano etiketiranje srpskog naroda. Nije ih zanimalo to što je Rezolucija jednostrano i unilateralno, samovoljom bošnjačkih političara došla pred Generalnu skupštinu UN", istakao je Košarac.

Nisu tada rekli, dodao je Košarac, da je to opasno antiustavno i antidejtonsko djelovanje, niti su pitali predstavnike srpskog naroda šta misle o tome, nije ih zanimalo.

Istakao je da, kada su dali podršku urušavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma, te razgradnji BiH, nisu brinuli za njen evropski put, podlegli su pritiscima SAD i dijela zapadnih zemalja, pa su iz straha glasali za rezoluciju.

"A danas bi da nama prosipaju naknadnu pamet i drže nam lekcije?! Da li stvarno vjeruju u to da srpskom narodu mogu oduzeti dostojanstvo, da u slučaju mog naroda ne važe ljudska prava i evropske vrijednosti? Da nas mogu pogaziti i poniziti?! Da ćemo pognuti glavu i ponizno gledati njihove loše namjere?! Malo su se preračunali u takvim matematikama. To kod nas ne igra", kazao je Košarac na Instagramu.