samit u americi

NATO: Put Ukrajine ka članstvu u alijansi nepovratan. Kremlj ostaje najveća prijetnja

Sjevernoatlanski savez (NATO) je u srijedu saopćio da je put Ukrajine ka pridruživanju 32-članoj transatlantskoj alijansi nepovratan te je pozvao Kinu da prekine pružati pomoć ruskim ratnim naporima.

U saopćenju sa samita NATO-a u Washingtonu se navodi da je Kijev postigao "konkretan napredak" u nizu demokratskih, političkih i vojnih reformi koje treba da završi za članstvo te ponuđena najkonkretnija poruka do sada da će se Ukrajina na kraju pridružiti alijansi prkoseći ruskim prijetnjama.

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Dok Ukrajina nastavlja ovaj vitalni posao, mi ćemo je nastaviti podržavati na njenom nepovratnom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u", navodi se.

U saopćenju se navodi i da Kremlj "ostaje najznačajnija i direktna prijetnja sigurnosti saveznika".

"Njegova sada višegodišnja invazija na Ukrajinu narušila je mir i stabilnost u euroatlantskom području i ozbiljno potkopala globalnu sigurnost", dodaje se.

Saveznici u NATO-u su se obavezali da će Ukrajini obezbijediti više od 40 milijarde eura pomoći u narednoj godini i obećali da će "pružiti održive nivoe sigurnosne pomoći Ukrajini."

Alijansa je saopštila da Iran i Sjeverna Koreja "podstiču" ruske ratne napore pružajući Moskvi "direktnu vojnu podršku" koja uključuje vojne dronove i municiju.

Ali posebno je skrenuta pažnja na Kinu, za koju je alijansa rekla da je "postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine kroz svoje takozvano partnerstvo bez ograničenja i svoju veliku podršku ruskoj vojnoj industrijskoj bazi".

"Pozivamo Narodnu Republiku Kinu, kao stalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s posebnom odgovornošću da podržava ciljeve i principe Povelje UN-a, da prekine svaku materijalnu i političku podršku ruskim ratnim naporima", navodi se u tekstu i dodaje:

"Ovo uključuje transfer materijala dvostruke namjene, kao što su komponente oružja, oprema i sirovine koje služe kao inputi za ruski odbrambeni sektor. NRK ne može omogućiti najveći rat u Evropi u novijoj historiji, a da to negativno ne utječe na njene interese i reputaciju."

Sljedeći samit na nivou lidera NATO-a održaće se u Hagu u Holandiji u junu 2025. godine, nakon čega će uslijediti sastanak u Turkiye čije vrijeme održavanja zasad nije poznato.