savjeti

Naučnici dali genijalanu ideju kako smanjiti apetit kad ste pod stresom

Da li vam se dešava da poželite da pojedete čokoladu nakon stresnog dana na poslu? Ili da navalite na kesicu čipsa? Niste jedini! Stresni događaji aktiviraju reakcije u tijelu koje povezuju metabolizam i doživljaj nagrade i utjehe.

Hronični stres u ljudima budi apetit koji dovodi do emocionalnog prejedanja. Ima tu i psiholoških, ali i fizioloških razloga. Nivo kortizola, hormona stresa, pojačan duži period vremena, dovodi do povećanog apetita, kao i povećanja tjelesne težine i skladištenja masti u naslagama.

Istraživači Medicinskog fakulteta “John Hopkins” potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uveče. Zato je važno da svi koji su skloni ovoj navici imaju unaprijed isplaniran i pripremljen lagan obrok, sačinjen od zdravih namirnica. U suprotnom, navalićete na brzu hranu.

Ako ste ljubitelj slatkog, možete da kombinujete jabuku sa orašastim plodovima, što će vas zasititi i obezbediti neophodne nutrijente, a ako više volite slano, potrudite se da uvijek imate humus i krekere, kao i tvrdo kuhana jaja.

Tokom jela ostavite po strani sve drugo. Nemojte da se zabavljate gledanjem televizije ni čitanjem vijesti na telefonu. Posvetite se isključivo hrani i jedite polako.

Kontrolišite svoje porcije. Odvojite samo dnevnu porciju, a ostalo vratite u frižider. Ako ste još gladni kad završite obrok, sačekajte barem pola sata i na taj način dopustite mozgu da primi informaciju o sitosti.