Misterija iz svemira

Naučnici frapirani nakon što je kosmička zraka udarila u Zemlju: Šta se dođavala desilo!? Za ovo nema objašnjenja

Astronomi su otkrili da rijetka čestica izuzetno visoke energije pala na Zemlju.

Nazvan po japanskoj boginji sunca Amaterasu, jedan je od kosmičkih zraka najveće energije ikada otkrivenih, prema naučnicima.

Amaterasu čestica ima energiju veću od 240 exa-elektron volti (EeV) i nalazi se na drugom mjestu u zabilježenoj historiji nakon 'Oh-My-God' čestice, još jedne ultra-visoke energije kosmičke zrake koja je otkrivena 1991. godine, koja posjeduje 320 EeV energije.

Porijeklo čestice je nepoznato, ali stručnjaci vjeruju da ih mogu stvoriti samo najmoćniji nebeski događaji - veći od eksplozije zvijezde.

Toshihiro Fujii, vanredni profesor na Univerzitetu Osaka Metropolitan u Japanu, rekao je da je mislio da je sve "moralo biti greška" kada je prvi put otkrio česticu.

"Pokazao je nivo energije bez presedana u posljednje tri decenije," rekao je.

Misterija se produbljuje za naučnike, jer je čestica naizgled došla niotkuda.

John Matthews, profesor istraživanja na odsjeku za fiziku i astronomiju Univerziteta Utah, objašnjava da u tom području nije bilo ničega dovoljno visoke energije da bi proizvelo događaj.

Činilo se da izlazi iz Lokalne praznine, prazne oblasti svemira koja graniči sa galaksijom Mliječni put.

"Trebalo bi da budete u mogućnosti da pokažete odakle dolaze na nebu", rekao je profesor Metthews.

"Ali u slučaju čestice Oh-My-Bože i ove nove čestice, vi pratite njenu putanju do njenog izvora i nema ništa dovoljno visoke energije da bi je proizvelo.

To je misterija ovoga - šta se dođavola dešava?"

Obično, kada kosmičke zrake ultra-visoke energije udare u Zemljinu atmosferu, one izazivaju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetnog zračenja u onome što je poznato kao veliki vazdušni pljusak.

Neke nabijene čestice u zračnom tušu putuju brže nego što svjetlost putuje kroz atmosferu, proizvodeći vrstu elektromagnetnog zračenja koje se može detektirati pomoću specijaliziranih instrumenata.

Jedan od tih instrumenata je opservatorija Telescope Array u Utahu, koja je pronašla česticu Amaterasu.

Sada se nadamo da će čestica utrti put za dalja istraživanja koja bi mogla pomoći da se rasvijetli kosmičke zrake ultra visoke energije i odakle dolaze.

Stručnjaci sugeriraju da bi to moglo ukazivati na mnogo veći magnetski otklon od predviđenog, neidentifikovani izvor u Lokalnoj praznini ili nepotpuno razumijevanje fizike čestica visokih energija.

Drugi profesor u Utahu, John Beltz, rekao je da "pljuje lude ideje" kako bi pokušao objasniti misteriju.

"Ovi događaji izgledaju kao da dolaze sa potpuno različitih mjesta na nebu. Nije da postoji samo jedan misteriozni izvor", rekao je on. "To bi mogli biti defekti u strukturi prostor-vremena, sudarajući kosmičke žice."

Ali dodao je: "Ne postoji konvencionalno objašnjenje."