istraživanje svemira

Naučnici misle da bi na ovoj planeti moglo biti vode. A gdje ima vode moglo bi biti i života

Planeta LHS 1140 b mogao bi biti odlično odmaralište na plaži, s mogućom temperaturom oceana od 20 stepeni Celzijusa.

Potraga za naseljivošću negdje drugdje u svemiru može se vjerovatno svesti na potragu za vodom. Još nismo pronašli oblike života koji ovu tvar odvajaju od naše koncepcije samog "života", tako da nemamo izbora nego prihvatiti kozmički vodeni trag kao našu zvijezdu sjevernjaču u potrazi za svjetovima koji su kao naš vlastiti, piše Space.com.

Upravo iz tog razloga znanstvenici malo poskakuju od sreće kada pronađu egzoplanet za koji je vjerovatno da ima imalo vode - ali posebno tekuće vode, a ne leda ili vodene pare. I nadam se da je barem jedan astronom nedavno negdje radosno skoknuo, budući da je tim istraživača upravo objavio da bi primamljivi planet izvan Sunčevog sustava mogao imati ocean umjerene vode otprilike upola manji od Atlantika. Još bolje, ovo otkriće je zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb.

"Od svih trenutno poznatih egzoplaneta umjerenog pojasa, LHS 1140 b mogao bi biti naš najbolji izbor da jednog dana neizravno potvrdimo tekuću vodu na površini vanzemaljskog svijeta izvan našeg Sunčevog sustava", Charles Cadieux, glavni autor rada o otkriću i doktorand na Sveučilištu u Montréalu, stoji u priopćenju. "Ovo bi bila velika prekretnica u potrazi za potencijalno nastanjivim egzoplanetima."

Nazvan LHS 1140 b, egzoplanet kruži oko zvijezde crvenog patuljka otprilike jedne petine veličine Sunca i nalazi se 48 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Kita, što se, srećom, prevodi kao "kit". Ali najvažnije o LHS 1140 b je činjenica da živi u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, inače poznatoj kao njezina "zona Zlatokose". Kao što bi taj nadimak sugerirao, ovo je područje oko zvijezde gdje nije ni prevruće ni prehladno da svijet ugosti tekuću vodu, već odgovara standardu po kojem živi Zlatokosa iz bajke. Tu je i druga velika pobjeda za svijet.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli naznaku atmosfere na egzoplanetu stjenovitom ili ledom bogatom nastanjivom području", Ryan MacDonald, NASA-in Sagan suradnik na Odsjeku za astronomiju Sveučilišta u Michiganu, koji je pomogao u analizi LHS 1140 atmosferi b, stoji u saopćenju. Po Macdonaldu, tim je možda čak pronašao dokaz "zraka" na njemu.

U odnosu na prvi dio te izjave, međutim, možete primijetiti da MacDonald sugerira da bi egzoplanet mogao biti ili stjenoviti ili ledeni. Ovo nas dovodi do neke pozadinske priče.

Iako je sada dospjela na naslovnice zbog nove studije koja uključuje JWST podatke, LHS 1140 b zapravo je već neko vrijeme na radarima planetarnih lovaca. Zapravo, stručnjaci su u prošlosti već teoretizirali da bi ovo mogao biti vodeni svijet, pa su čak dijelili slične osjećaje o tome kako bi čovječanstvu mogao ponuditi prvi izravan dokaz egzoplanetarne tekuće vode. Ništa od toga nije novo. Cadieux je i sam ranije hvalio svjetska obećanja, a vojska teleskopa ga je detaljno istražila, uključujući sada umirovljeni Spitzerov teleskop, Hubbleov svemirski teleskop i Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Međutim, do sada je nešto nedostajalo: oštro oko svemirskog teleskopa James Webb.

To je bilo potrebno jer je dugo vremena postojala neka vrsta praznine u literaturi o LHS 1140 b. Uglavnom, problem je bio u tome što naučnici nisu mogli sasvim potvrditi je li egzoplanet mini-Neptun - planet manje masivan od našeg originalnog Neptuna, ali onaj koji još uvijek ima neptunske karakteristike - ili je super Zemlja. Super Zemlja je svijet koji je veći od Zemlje, ali još uvijek ili kamenit ili bogat vodom. Potonji tipično zvuči kao alarm za "potencijalnu nastanjivost", a JWST bi, kako su zamislili znanstvenici, mogao biti taj koji bi ga aktivirao.