ISTRAŽIVANJE OKEANA

Naučnici na dnu mora pronašli zlatnu sferu: ‘Ima veliku rupu, nešto je pokušalo ući ili izaći’

U dubinama okeana, na oko 3.300 metara ispod površine kod obale Aljaske, gdje topla svjetlost Sunca nikada ne prodire, NOAA Ocean Exploration daljinski upravljano podvodno vozilo naišlo je na čudnu, zlatnu kuglu.

Ona je bila "čvrsto prianjena" uz stijenu prekrivenu bijelim spužvama, imala je promjer od oko 10 centimetara s rupom s jedne strane.

Nije bilo potpuno jasno što bi misteriozna kugla mogla biti. Inicijalne pretpostavke istraživača koji su vodili prijenos uživo ronjenja uključivale su jajašce od nepoznate vrste, mrtvu spužvu ili koralj.

'Nešto je pokušalo ući ili izaći'

"Ne znam šta bih s time", rekao je jedan od istraživača tokom prijenosa uživo. "Definitivno ima veliku rupu, pa je nešto ili pokušalo ući ili pokušalo izaći", nagađao je drugi. "Samo se nadam da kada ga zabodemo, nešto ne odluči izaći", rekao je jedan istraživač. "Kao na početku horor filma."

Kakva god duboka horor priča to mogla biti, možda joj još treba nešto rasta. Kako izvještava The Guardian, hipoteza koju preferiraju naučnici sugeriše da nešto može izići iz zlatnog omota. Nešto što baš i nije sitno.

"Pretpostavljamo da je u pitanju jaje zbog teksture. Osjetilo se mesnato i nema očite anatomije. Ima rupu koja sugeriše da je nešto ušlo ili izašlo. Ali ne izgleda kao nijedno jaje koje sam ikada vidio", rekao je ekolog dubokog mora Kerry Howell s Univerziteta Plymouth u Velikoj Britaniji za novine.

Je li to jaje?

"Ako je to jaje, zaista zanimljivo pitanje je čije je jaje. Prilično je veliko. To nije malo riblje jaje. To je prilično značajna stvar." Koristeći robotsku ruku, istraživači su nježno pomaknuli objekt, utvrdivši da je prilično mekan, prije nego što su ga usisavanjem skupili radi daljnje studije. Analiza DNA provest će se kako bi se utvrdila vrsta organizma odgovorna za njegovo stvaranje.

Činjenica da je 'jaje' bilo samo po sebi gotovo je jednako intrigantna kao i njegova veličina. Tipično, oviparne životinje polažu jaja u skupinama.

Stoga, ako je objekt jaje, nešto je neobično u vezi s njim. Što je prilično čudesno, zapravo: bez obzira na to što je, ovo ima nešto novo za reći o dubokom okeanu i raznolikom životu koji tamo cvjeta.

More je čudesno

Mnogo toga događa se u neprijateljskim dubinama okeana koje još uvijek ne razumijemo potpuno. Snažni pritisci i niske temperature samo su dva faktora koja su spriječila čovječanstvo da široko istražuje. Međutim, daljinski upravljana vozila djeluju kao posrednici, otkrivajući tajne okeana. Uključujući i način na koji se misteriozne vrste dubokog okeana razmnožavaju.

"Zar nije duboko more tako čudesno čudno?" rekao je koordinator istraživanja Sam Candio iz NOAA Ocean Exploration.

"Iako smo uspjeli pokupiti 'zlatnu kuglu' i donijeti je na brod, još uvijek je ne možemo identificirati osim činjenice da je biološkog porijekla. Vjerojatno nećemo saznati više dok je ne možemo dovesti u laboratorijsko okruženje gdje možemo nastaviti koristiti kolektivno stručnost naučne zajednice s sofisticiranijim alatima od onih koje možemo održavati na brodu.

"Iako je pomalo ponižavajuće biti zbunjen ovim otkrićem, to služi kao podsjetnik koliko malo znamo o vlastitoj planeti i koliko još ima toga za naučiti i cijeniti o našem okeanu."