efikasna metoda

Naučnici otkrili jednostavan trik za eliminiranje ljutnje

Studija japanskih naučnika otkrila je oslobađajući učinak zapisivanja vlastite reakcije na neki negativan događaj na listu papira, koji zatim treba poderati, zgužvati u lopticu i na kraju baciti u kantu za smeće.

"Očekivali smo da će naša metoda među ispitanicima uspjeti donekle potisnuti njihovu ljutnju.

Jako nas je međutim iznenadila činjenica da je ljutnja u pojedinaca gotovo u potpunosti nestala", rekao je Nobuyuki Kawai, voditelj istraživanja sa Univerziteta Nagoya. 

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports on Nature, temelji se na istraživanju povezanosti pisane riječi i smanjenja ljutnje i na studijama koje pokazuju na koji način interakcija s fizičkim objektima može kontrolirati raspoloženje osobe. 

Naučnici su naveli i primjer - oni koji se žele osvetiti bivšem partneru ili partnerici, mogu spaliti pisma ili uništiti njegove ili njezine darove.

Smatraju da bi rezultat mogao biti povezan s psihološkim fenomenom "heuristike magične zaraze" gdje su ljudi uvjereni da radnje koje su poduzeli na objektu povezanom s određenom osobom mogu utjecati na samog pojedinca.

U ovom slučaju "oslobađanje" od negativnog fizičkog entiteta, odnosno lista papira, rezultira nestankom izvorne emocije.

Fenomen se temelji na vjerovanju po kojemu se bit pojedinca može manifestirati kroz njegovu fizičku imovinu, prenose agencije.