PACIFIK

Naučnici otkrili porijeklo golemih ‘mrlja’ koje plutaju okeanom, prognoze nisu dobre

Nesrazmjerne tople mrlje u Tihom okeanu, često nazivane 'blobovima', imaju katastrofalne posljedice na morske ekosisteme od 2010. godine. Sada možda znamo što uzrokuje njihovo stalno pojavljivanje. Nova studija međunarodnog tima istraživača, uključujući i detaljne računalne simulacije, povezala je blobove s smanjenjem emisija aerosola u Kini – tako da je politika dizajnirana za poboljšanje uvjeta okoliša možda došla s negativnim posljedicama. Razlog je taj što ove sitne čestice u zraku koje ispuštaju fabrike i elektrane vrlo dobro reflektiraju sunčevu svjetlost natrag u svemir i održavaju našu atmosferu hladnijom.

Bez tog pokrivača, Pacifik je više izložen toplini Sunca, koja se kombinira s rastućom toplinom od globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. "Otkrivamo da brzo smanjenje aerosola u Kini pokreće anomalije atmosferske cirkulacije izvan svoje izvorne regije, pokrećući značajno zagrijavanje površine u sjeveroistočnom Pacifiku, što pruža povoljne uvjete za ekstremne događaje zagrijavanja okeana", pišu istraživači u svojem radu.

Znamo da su različiti dijelovi zakonodavstva o čistom zraku uvedeni u Kinu 2010-ih godina dobro funkcionirali u smislu smanjenja razine zagađivača koji se šalju u zrak i poboljšanja kvalitete zraka kao rezultat toga. Na primjer, između 2006. i 2017. godine emisije sumpor-dioksida smanjene su za oko 70 posto.

Ima više faktora u igri

Ovdje su istraživači koristili postojeće klimatske modele za predviđanje topline u Tihom okeanu, koristeći različite vrijednosti emisija iz Kine za usporedbu posljedica. Modeli koji su se poklopili s stvarnim smanjenjem emisija pokazali su vruće tačke u sjeveroistočnom Pacifiku, gdje su se koncentrirali blobovi.

No, ne igraju samo izravni radijacijski učinci aerosola ulogu, sugerira tim. Vjerojatno je lančana reakcija zagrijavanja zbog odsutnosti aerosola pomogla u pomaku vremenskih sistema, smanjujući brzinu vjetrova nad određenim regijama u Pacifiku i uzrokujući pregrijavanje dijelova okeana u još većoj mjeri.

Kao i uvijek kod ovih složenih meteoroloških sistema, ima više faktora u igri osim prirodne varijacije – iako nije samo smanjenje emisija u Kini to što uzrokuje ovo, čini se da te mjere čine ove incidente vjerojatnijima i doprinose trendu zagrijavanja. Ti blobovi doveli su do smrti riba, morskih ptica i ostalih morskih života u ogromnom opsegu, kao i toksičnih cvatnji algi koje dalje mogu oštetiti ekosisteme blokirajući sunčevu svjetlost i trošeći kisik.

To je još jedan primjer nevjerojatno delikatnih ravnoteža i ogromnog broja faktora koji utječu diljem našeg zagrijavajućeg se planeta – i trebamo sve te informacije kako bismo razumjeli što će se sljedeće dogoditi. "Naši rezultati pružaju važan uvid u mehanizme promjena u sjevernom Pacifiku između okeana i atmosfere, naglašavajući potrebu za razmatranjem pogoršanih rizika koji proizlaze iz smanjenja antropogenih emisija aerosola u procjeni utjecaja klimatskih promjena", pišu u istraživanju objavljenom u PNAS-u.