VODE JUŽNE AMERIKE

Naučnici pronašli fosil divovskog delfina, prije 16 miliona godina je plivao Amazonom

Naučnici su u srijedu otkrili 16 miliona godina staru fosiliziranu lobanju riječnog delfina koji je nekoć plivao vodama današnje Amazone, čiji je najbliži živi srodnik južnoazijski riječni delfin iz indijske rijeke Ganges.

Paleontolog Rodolfo Salas je kazao da je lobanja pripadala najvećem delfinu koji je, po dosadašnjim saznanjima nastanjivao vode Južne Amerike, a bio je dugačak između 3 i 3,5 metra. Nazvan je ‘Pebanista yacuruna‘ po Yacuruni, peruanskome mitološkom biću koje je živjelo u dubokoj vodi.

"Ovaj je delfin u srodstvu s delfinom koji danas živi u indijskom Gangesu", rekao je Salas, dodavši da je fosil onoga pronađenog u Peruu puno veći od svojih živih srodnika iz Azije.

Otkrio je i da su obje vrste delfina ranije živjele u okeanu.

"To im je omogućilo da zauzmu velike okeanske prostore blizu obala Indije i Južne Amerike. I u području Amazonije i u Indiji ove su životinje živjele u slatkovodnim sredinama, no one iz Amazone su, nažalost izumrle, a u Indiji su preživjele", pojasnio je Salas.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Advances.

Slivovi rijeka Amazone i Orinoca još uvijek su dom vrste poznate kao amazonski riječni delfin, koji se naziva i ružičasti riječni delfin ili boto.