uskoro u prodavnicama

Naučnici razvili “goveđu rižu”

Južnokorejski istraživači uspjeli su da uzgoje goveđe ćelije u zrnu riže, što je, kako kažu, veliki korak ka postizanju održivog, pristupačnog i ekološki prihvatljivog izvora proteina koji bi mogao da zamijeni uzgajanje goveda za meso.

Profesor Jinke Hong sa Univerziteta Jonsei u Seulu, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu "Meter", rekao je da je "goveđa riža" prvi proizvod te vrste.

Zrna riže koriste se kao osnova za kultivaciju životinjskih mišićnih i masnih ćelija.

U istraživanju, zrna riže su tretirana enzimima da bi se stvorila optimalna sredina za rast ćelija, a zatim su im infuzirane goveđe ćelije koje su kultivisane da bi se postigao konačni hibridni proizvod, koji podsjeća na ružičasto zrno pirinča.

Tim sa Jonseija nije prvi koji radi na mesnim proizvodima uzgojenim u laboratoriji. Kompanije širom svijeta su lansirale kultivisano meso, a neki od najnovijih proizvoda su piletinu i jegulja na biljnoj bazi, uzgajane na bazi soje, koje se prodaju u Singapuru.

Hongov tim je saopćio da riža ima prednost u pogledu bezbjednosti u odnosu na soju ili orašaste plodove, jer je manje ljudi alergično na njega.

Goveđa riža sadrži oko osam odsto više proteina i sedam odsto više masti od konvencionalnog pirinča. Hong je napomenuo da je protein 18 odsto životinjskog porijekla, što ga čini bogatim izvorom esencijalnih aminokiselina.

Hong je dodao da bi kultivisana goveđa riža, po cijeni od oko dva dolara po kilogramu i sa daleko manjim ugljeničnim otiskom od tradicionalnih proizvoda od govedine, mogla bi da bude konkurentan na policama namirnica.