DALEKOSEŽNE POSLJEDICE

Naučnici riješili 50 godina staru misteriju ogromne rupe na Antartiku

U prostranstvu antarktičkog Weddellova mora, gdje vlada ledeni stisak zime, leži zagonetka koja desetljećima zbunjuje naučnike. Riječ je o zagonetki sa zjapećom rupom, koja se ponekad otvara blizu potopljenog vrha poznatog kao Maud Rise, otkrivajući hladnu morsku tminu ispod. Taj misteriozni fenomen, koji je prvi put uočen 1974. godine, prkosi lakom naučnom objašnjenju svojom sporadičnom pojavom.

Međutim, posljednjih su godina dijelovi te ledene slagalice počeli sjedati na svoje mjesto. S kombinacijom vrhunske tehnologije, uključujući satelitske snimke, plutajuće autonomne instrumente, pa čak i tuljane opremljene senzorima, naučnici su krenuli u potragu za dešifriranjem tajni zagonetne polinije (područja otvorene vode okruženog morskim ledom) pored Maud Rise.

Ključan sastojak koji je nedostajao

Ekmanov transport bio je osnovni sastojak koji je nedostajao… da bi se održalo miješanje soli i topline prema površinskoj vodi, pojašnjava okeanograf Alberto Naveira Garabato s britanskog Univerziteta Southampton. Taj proces, vođen otporom izazvanim vjetrom, igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže soli i topline potrebne za formiranje navedene polinije. Ekmanov transport događa se kada se površinske vode okeana nađu pod utjecajem sile trenja koja na njih djeluje preko vjetra. Kako vjetar puše, on stvara silu trenja na površini okeana koja sa sobom povlači gornjih 10 do 100 m vodenog stupca.

Za razliku od uobičajenih polinija koje se nalaze u blizini antarktičke obale, polinija Maud Rise je rijedak prizor, jer se javlja dalje od obale nego što je to uobičajeno. Njezino ponovno pojavljivanje 2016. i 2017. godine, veličinom istovjetno američkoj saveznoj državi Maine, zaokupilo je pažnju naučnika širom svijeta, potaknuvši niz istraživanja o njezinom porijeklu i postojanosti.

Složeno međudjelovanje i savršeni uvjeti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, otkrilo je složeno međudjelovanje faktora koji doprinose postojanju te polinije. Snažna kružna struja koja okružuje Weddellovo more, u kombinaciji s turbulentnim vrtlozima koji prenose sol, stvorila je savršene uvjete za formiranje i opstanak te polinije.

To uzdizanje pomaže objasniti kako bi se morski led mogao otopiti, kaže okeanograf Fabien Roquet sa švedskog Univerziteta Gothenburg, objašnjavajući važnost soli u tom procesu. Doista, sposobnost soli da snizi tačku smrzavanja vode ključna je u sprječavanju potpunog smrzavanja polinije.

Razumijevanje mehanizama iza polinije Maud Rise nije potaknuto samo naučnom potragom za rješenjem misterija. To ima implikacije za budućnost antarktičkog morskog leda te čak i globalnih klimatskih obrazaca. Budući da klimatolozi predviđaju jače i češće antarktičke zimske vjetrove, pojava velikih polinija poput Maud Rise mogla bi postati sve češća u godinama koje dolaze.

Otisak polinija može ostati u vodi više godina… Mogu promijeniti način na koji se voda kreće i način na koji struje prenose toplinu prema kontinentu, primjećuje klimatologinja Sarah Gille s američkog Univerziteta Kalifornija u San Diegu, ističući dalekosežne posljedice tih ledenih pojava, piše Science Alert.