šta je ovo?

Naučnici uočili nešto što izgleda kao da vanzemaljske elektrane crpe snagu iz sedam zvijezda u našoj galaksiji

Naučnici su prijavili da su otkrili potencijalne znakove neuhvatljive vanzemaljske tehnologije za proizvodnju energije unutar galaksije Mliječni put, skrivene usred ogromne količine astronomskih podataka.

Ove hipotetičke strukture, poznate kao "Dysonove sfere", su masivne konstrukcije koje bi samo visoko napredne civilizacije mogle teoretski konstruirati, dizajnirane da iskoriste energiju direktno iz zvijezda.

Istraživači su otkrili novi pristup traženju indikacija vanzemaljske proizvodnje energije, poznat kao projekat Hephaistos, nazvan po grčkom bogu vatre i metalurgije, piše The Independent.

U početku su ispitali podatke prikupljene astronomskim istraživanjima Gaia DR3, 2MASS i WISE kako bi identificirali potencijalne kandidate za Dysonovu sferu unutar Mliječnog puta.

"U ovoj studiji predstavljamo temeljno istraživanje djelomičnih Dysonovih sfera analizom optičkih i infracrvenih opservacija iz Gaia, 2MASS i WISE", detaljno su naveli istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Razvili su specijaliziranu metodu za preciziranje potencijalnih kandidata za Dysonovu sferu fokusirajući se na otkrivanje izvora koji pokazuju abnormalne infracrvene emisije koje se ne mogu pripisati poznatim prirodnim fenomenima.

Nakon što su pregledali podatke iz otprilike pet miliona izvora, istraživači su sastavili katalog potencijalnih Dajsonovih sfera, koncentrišući se na znakove djelimično izgrađenih megastruktura koje emituju višak infracrvenog zračenja.

„Ova konstrukcija bi oslobađala otpadnu toplotu u obliku srednjeg infracrvenog zračenja, što bi, pored faze završetka konstrukcije, zavisilo od njene efektivne temperature“, elaborirali su.

Međutim, slične energetske emisije mogle bi poticati i od prirodnih kosmičkih objekata poput zvjezdanih prstenova prašine i maglina.

Od mnoštva ispitanih izvora energije, istraživači su identifikovali sedam kao potencijalne Dysonove sfere, koje karakterišu njihove upadljive srednje infracrvene emisije bez jasnih zagađivača ili znakova koji ukazuju na prirodno poreklo.

Ipak, istraživači su upozorili da su ovi izvori još uvijek samo kandidati, priznajući mogućnost da bi višak zračenja mogao proizaći iz toplih diskova krhotina koji okružuju ovih sedam kandidata, koji mogu uključivati ​​zvijezde crvene patuljke.

"Identificirali smo sedam očiglednih M patuljaka koji pokazuju infracrveni višak neizvjesne prirode koji je u skladu s našim modelima Dyson sfere", primijetili su. "Nesumnjivo su potrebne dalje analize kako bi se otkrila prava priroda ovih izvora."