Za razliku od drugog povrća, krompir se dugo smatrao manje zdravim. No istraživači su sada krompir proglasili superhranom. Određena dnevna količina uvelike smanjuje rizik od smrtnosti.
Norveški naučnici s Instituta za osnovna medicinska istraživanja na Univerzitetu u Oslu objavili su dugoročnu studiju u časopisu “Journal of Nutrition” i analizirali podatke više od 77.000 ispitanika tokom četiri desetljeća. Istraživači su procijenili brojke iz istraživanja prehrane širom zemlje između 1974. i 1988. godine. Kombinirali su to s podacima o smrtnosti 40 godina kasnije. Iznenađujući rezultat: krompir ima veliki utjecaj na rizik od smrtnosti.
Stručnjaci su zaključili da su ljudi koji su 1970-ih i 1980-ih jeli najmanje dva krompira dnevno imali 12 posto nižu ukupnu stopu smrtnosti u 40 godina od tada.
Prema studiji, za svakih stotinu grama krompira dnevno rizik od smrtnosti smanjen je za četiri posto. To se odnosilo i na bolesti srca.
Što je veća konzumacija krompira, manji je rizik od smrti. Oni koji su jeli 14 ili više krompira sedmično imali su manji rizik od smrti od onih koji su jeli šest ili manje krompira. "Ova niža stopa smrtnosti slična je onoj koju vidimo kod ljudi koji konzumiraju puno povrća", rekao je Erik Arnesen sa Univerziteta u Oslu.
Međutim, način pripreme značajno utječe na nutritivni profil krompira. On se ne smije jesti kao pomfrit ili pire jer se ovdje krije previše skrivenih masnoća. Da biste iskoristili zdravstvene prednosti, krompir je najbolje konzumirati kuhan.