Svijet

Ne vidi se kraj tunela. Čelnici država EU duboko podijeljeni u vezi plana oporavka

Paket pomoći državama Evropske unije, kojim bi prevladali posljedice pandemije korona virusa, „težak” nešto više od 1.100 milijardi eura neće biti usvojen u skorije vrijeme.

Kako piše Politico EU, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je tokom nedavnog brifinga za lidere klubova poslanika u Evropskom parlamentu izjavio da su podjele toliko duboke da se kompromis neće postići u skorije vrijeme.

Evropska komisija izradila je plan pomoći EU koji predviđa i 500 milijardi eura grantova i 250 milijardi kredita. Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Portugal… podržale su taj plan. Po njemu, svi krediti koje dobije bilo koja od država članica, solidarno bi vraćala cijela Unija. Uz to, prva rata stigla bi 2028. a otplata bi trajala 30 godina.

Austrija, Holandija, Danska i Švedska kategorički su protiv. Oni zahtijevaju da svaka od država vraća šta je uzela. „Tihu podršku” pružaju im i Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska. One se boje da bi novim načinom distribucije novca mogle biti uskraćene za prihode iz do sada prema njima veoma izdašnih briselskih fondova.

„Realist sam. Kompromis nije ni na vidiku. Podjele su veoma duboke i rasprava je sve užarenija. Trebat će dugo vremena da se stavovi približe”, rekao je Michel. On nije mogao precizirati kada bi do kompromisa moglo doći. No, rekao je da će on biti postignut, „kao i uvijek do sada”.

 Lideri država EU, okupljeni u Evropskom vijeću, naredne će sedmice imati online samit na kojem će razgovarati i o prijedlogu Evropske komisije o finansijskoj pomoći članicama.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare