korisni savjeti

Ne želite se tokom ljeta kuhati u autu? Na vrijeme provjerite u kakvom je stanju klima-uređaj

Ne želite li se tokom ljeta u autu kuhati na visokim temperaturama već sada, u proljeće, provjerite u kakvom je stanju klima-uređaj vašeg automobila.

Provjera i po potrebi servis vam neće oduzeti puno vremena, jer postupak je poprilično jednostavan.

Na auto se spaja uređaj koji iz sistema klimatizacije izvuče rashladni plin i ulje iz kompresora. Zatim vakuumira sistem, očisti ga od vlage i nakupljene nečistoće te iznova napuni odgovarajućim količinama tekućina.

Riječ je o uobičajenom servisiranju klima uređaja koje traje petnaestak minuta, a obavlja se strojno.

Nakon spajanja za niski i za visoki pritisak sistema u bazi podataka uređaja slijedi odabir proizvođača, konkretnog modela, vozila, motora, godišta pa se podesi vrijeme vakuumiranja i traženih količina tekućina.

U sistem se, na primjer, uvijek vraća 10 mililitara ulja više od zatečene količine, ali ne i više od toga, jer vozači često ne servisiraju klimu na vrijeme, nego tek kad primijete probleme s hlađenjem.

A tada se ulje zgusne, počinje se lijepiti za stijenke i više ga nema u sistemu pa ga i servisiranje s vakuumiranjem uspije izvući tek djelomice.

Kad bi serviser u takav sistem dolio dva decilitra ulja, koliko zapravo stane u kompresor, to bi mu uz ostatke sigurno bilo previše te bi pritisak u sistemu bio prevelik, prenosi Autoklub.

Na pitanje koliko često treba provjeravati i servisirati klima uređaj u autu preporučljivo je jednom godišnje, a za neke modele je dovoljno jedanput u dvije godine, ovisno o starosti vozila.

Osim same klime pametno je servisirati i ventilaciju, a to se obično radi dok uređaj obavlja spomenuti posao.

Podrazumijeva se da se pritom pogleda filter i po potrebi zamijeni novim, a zatim se i dezinficira ventilacija.