Atlas

Neboder sa 128 spratova: Zavirite u najviši hotel na planeti

Šangajski neboder visok je 632 metra, ima 128 spratova i smatra se najvišom građevinom u Kini te drugom najvišom na svijetu.

Hotel J u Šangaju u vlasništvu Jin Jang Internationala postao je najviši hotel na svijetu. Ili barem tako vlasnici nazivaju svoj ponos otkako je otvoren 19. juna 2021. godine na gornjim spratovima najviše građevine u tom kineskom gradu – Šangajskom neboderu.

Šangajski neboder visok je 632 metara, ima 128 katova i smatra se najvišom građevinom u Kini te drugom najvišom na svijetu.

Hotel J zauzima prostor između 86. i 98. kata zgrade, obuhvaća 165 soba i apartmana koji imaju od 61 do 380 kvadratnih metara. U skladu s tim i cijene soba variraju od 1.000 KM do 15.000 KM za noćenje.

Sve su sobe opremljene vrhunskim setovima za ceremonijalno ispijanje čaja, kozmetičkim potrepštinama luksuznih brendova poput Hermesa i Diptyquea te raznim drugim pogodnostima.

Gostima u hotelu na raspolaganju je usluga batlera od 0 do 24 sata, pristup zatvorenom bazenu, luksuzna spa-zona, ali i objedovanje u jednom od sedam hotelskih restorana koji služe sve od lokalnih specijaliteta do internacionalnih kuhinja poput italijanskih delicija.

Poseban je gušt popeti se na 120. sprat nebodera, gdje se nalazi ostakljeni kantonski restoran Heavenly Jin, iz kojeg se pruža spektakularan pogled na Šangaj.

Guinnesova knjiga rekorda smatra hotel Gevora u Dubaiju najvišim hotelom na svijetu. Riječ je o građevini od 356 metara i 75 katova koja je namijenjena isključivo za potrebe hotela.

Kada se za dvije godine izgradi Ciel u Dubaiju, on bi i službeno trebao postati najviši hotel na svijetu.