Vijesti

Nedopustive izjave Ranka Debevca: Kome ide u korist odbacivanje žalbe BH bloka?

Kao i obično, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec komentira sve ono što ne bi trebao, dok istovremeno ignorira sve ono na šta bi trebao reagirati.

Tako je Debevec proizveo najnoviji skandal izjavom o zahtjevu BH Bloka da se ponovo prebroje svi glasovi izbora u Mostaru. Zahtjev je upućen Sudu BiH, a Debevec ja bez okolišanja najavio da će on biti glatko odbijen.

Takav njegov stav izazvao je burne reakcije onih koji su zahtjev poslali - Naše stranke i SDP-a.

"Predsjednik suda koji o predmetu tek treba odlučiti u medijima prejudicirao dopustivost. Nedopustivo! U demokratiji. A Naša stranka i SDP se i jesu žalili na postojeću odluku
@IZBORI_BA (br. 05-01-07-1-1/21 od 14.01.)", napisao je Arnaut.

Reagirao je i Aner Žuljević iz SDP-a.

"Od ozbiljnih ljudi na ozbiljnim pozicijama se očekuje da čitaju dokumente. Uvaženi predsjedniče suda, SDP BiH je postupio u skladu sa poukom o pravnom lijeku koja je napisana u odluci CIK-a (slika u prilogu). Tamo lijepo piše da se protiv zadnje odluke CIK-a podnosi žalba Apelacionom sudu u roku od dva dana od objavljivanja odluke. Stvar je pravno jasna, jer su na relativno malom uzorku otvorenih vreća utvrđene ogromne malverzacije izbornog rezultata, tako da je naša žalba prije svega logična, pri tome i pravno osnovana, s ciljem da sud opravdano nalozi CIK-u ponovno brojanje svih listića na biračkim mjestima koja nisu brojana u žalbenom postupku. Naravno, svjesni smo mi da žalba može i na konačne rezultate, ali je u ovom momentu jasno da nam ne treba proglasenje konačnih kontaminiranih rezultata i još jedan pravni korak, kad smo svi svjesni kako je na samo 10 vreća vraćen jedan ukraden mandat i otkrivena krađa od preko 1000 preferencijalnih glasova. Sud odlukom u ovom žalbenom postupku brani izbornu volju građana, temelje demokratije i zdravu pamet, jer u protivnom bojim se da smo na putu ozbiljnog narušavanja povjerenje građana, čija ce izlaznost na narednim izborima biti upitna, ako ovakvi primjeri lopovluka prođu bez sankcije", naveo je Žuljević.

Podsjetimo, nakon ponovnog brojanja glasova s nekoliko biračkim mjesta utvrđena je ogromna izborna krađa i to na štetu BH Bloka, a u korist Koalicije za Mostar koju vodi SDA.

Postavlja se pitanje, zašto Debevec u startu odbacuje žalbu BH Bloka? U čiju bi to korist bilo je već jasno.