NEKADA 13 TENISER SVIJETA

Nekad teniska zvijezda, danas borac na prvoj liniji fronta: ‘Ruse je nemoguće pobijediti‘

Dok su se teniseri širom svijeta ovog ljeta pripremali za novo izdanje US Opena, Aleksandr Dolgopolov se nalazi u rovu u Zaporožju

Dok su se teniseri širom svijeta ovog ljeta pripremali za novo izdanje US Opena, Aleksandr Dolgopolov se nalazi u rovu u Zaporožju. Nekadašnji 13. igrač svijeta priključio se odbrani Ukrajine u ratu s Rusijom, a za engleski Daily Mail je prepričao situaciju u kojoj se našla njegova jedinica koju su Rusi žestoko napali minobacačima.

"Sjediš u rovu i nakon nekoliko rundi granata počinješ uočavati slijed. Jedan minobacač puca svake dvije minute, a drugi 40 sekundi nakon njega. Bili smo u rovu 15 sati, bili svi kao zombiji i pili energetska pića, a granate su se približavale. Prvo su bile na 30 metara, pa na 20, pa na 15 metara od nas. Mi smo bili metar ispod zemlje", prepričao je Dolgopolov te nastavio s detaljima užasa:

"Osjećate ih kako prolaze kroz vaše tijelo kada padnu na pod i eksplodiraju. Čujete kada ih lansiraju i znate da imate oko 20 sekundi prije nego eksplodiraju. Za granate od 120 milimetara kažu da, ako sleti manje od osam metara od vas, ako vas geleri i ne pogode može doći do puknuća organa zbog eksplozije. Sjedite i ne možete ništa napraviti. Razmišljate mogu li pobjeći iz rova i doći do automobila, a to je sigurno najgora odluka koju možete pokušati napraviti u toj situaciji", rekao je Dolgopolov.

On je svoju sportsku karijeru iskoristio kako bi skrenuo pažnju na sve strahote koje proživljava ukrajinski narod, ali se i odmah priključio odbrani te je posebno oštar prema ratnim profiterima koje redovno proziva na svojim društvenim mrežama. Na bojištu je imao neke teške situacije među kojima je i ova.

"Jedna je granata na kraju pala dovoljno blizu da smo svi mogli imati teške potrese mozga. Eksplozija je prošla ravno kroz mene. No, prošli smo dobro, a znate da nemaju neograničen broj granata pa će u jednom trenutku svemu doći kraj. Skupo je pucati bez prestanka. Kad su prestali, izašli smo i nastavili sa svojim dužnostima.

Dolgopolov se u ukrajinskoj vojsci specijalizovao za rukovanje bespilotnim letjelicama. Njegov je zadatak da iz pozadine pomaže svojim jedinicama u usmjeravanju napada.

"Pokažete i gdje da pucaju. Oni pogledaju video snimku i mogu tačnije vidjeti protivničke položaje. Osim toga, tu je i prikupljanje svih drugih informacija, a dok naši vojnici napadaju, mi to kontrolišemo s neba. Naučiš kakvo oružje ima neprijatelj, kako zvuči, gdje te mogu vidjeti.

Ispričao je i kako izgleda kada te neprijatelji otkriju u sakrivanju.

"Ako si se loša sakrio, počnu pucati na tebe. Nemaš šta drugo napraviti nego ostati u rovu i nadati se da te ništa neće pogoditi".

Vidio je i puno smrti.

"Nedavno je poginuo jedan moj saborac, imao je 25 godina. Došao je iz Gruzije, došao da se bori za Ukrajinu i bio je to bolan gubitak za nas. Što više vremena prolazi, vidiš više ljudi kako umiru oko tebe. Sve to je ostavilo traga na meni. Nisam sretan kao prije, život je stresniji. Nekad sam bio vrlo ležerna osoba, uvijek nasmijan i spreman na šalu. Još uvijek se šalimo, ali danak rata je tu. To je psihološki iscrpljujuće i svi plaćamo za to.

Dolgopolov se u cijeloj priči osvrnuo i na činjenicu da ukrajinska vojska nema dovoljno oružja za borbu protiv moćnog ruskog stroja.

"Nažalost, naši partneri nemaju cilj da mi pobijedimo. Svima je očito da dobivamo dovoljno oružja i municije tek da nastavimo dalje s borbama, ali ne i da pobijedimo. Očito je da nemamo dovoljno ničega da ovo završimo. Ako mi u borbu krenemo s pet oklopnih vozila, Rusi će ih izbaciti 15. Imaju više ljudi, imaju više gotovo svega, matematički ih je nemoguće pobijediti.

Tenis Dolgopolov, naravno, ne prati, ali se osvrnuo na činjenicu da su neki teniseri odlučili nastupiti na egzibicijskom turniru u St.Petersburgu.

"To je sramota, posebno od evropskih tenisera. Ne mogu ih razumjeti, ne znam šta misle. Oni su tu samo radi novca, ali to je crni novac i znam da njima taj novac nije očajnički potreban da bi igrali na takvom turniru. To je jasno", zaključio je Dolgopolov koji je u svojoj karijeri osvojio tri ATP turnira, prenosi Jutarnji