BHDoktor

Neke namirnice izazivaju upale u našem tijelu, a često ih jedemo za doručak

upale doručak

Svi znamo da je jedenje uravnoteženog i nutritivno bogatog doručka važno za naše zdravlje. Kako donosi Eat This, za doručak bismo zato trebali birati one namirnice koje mogu našem tijelu pružiti korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji pomažu da započnemo dan na najbolji mogući način. No dijetetičari upozoravaju kako postoje namirnice koje često jedemo za doručak, a mogu pridonijeti tome da se razviju mnogobrojne upale u našem tijelu.

Hronične upale posljedica su različitih vrsta bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, moždanog udara, ali i nepravilne prehrane. Evo koje to namirnice jedemo ujutro, a mogu biti jedan od glavnih okidača za razvoj upala u našem organizmu:

zobene pahuljice s okusom

palačinke

mesne prerađevine

pahuljice s rafiniranim šećerom

bijeli hljeb

Iako ove namirnice definitivno doprinose razvoju upale u tijelu, dijetetičari naglašavaju kako ih ne trebamo u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane, nego samo smanjiti njihov unos, odnosno njihovu konzumaciju svesti na minimum.

Inače, sedimentacija eritrocita je laboratorijski test za utvrđivanje upalne reakcije u organizmu. To je proces kod kojega se talože eritrociti (crvene krvne stanice) u uzorku krvi uzete sa antikoagulansom tokom jednog sata.

Za vrijeme upale se u oranizmu pojačano stvaraju proteini koji djeluju na eritrocite tako da uzrokuju njihovu agregaciju (nakupljanje) i na taj način povisuju vrijednost sedimentacije.

Dovoljna je čak i blaga upala da vrijednosti sedimentacije porastu i ostanu povišene nekoliko dana, čak i nakon što se simptomi povuku i terapija završi.

Jedini nedostatak ove pretrage je taj što povišena vrijednost upućuje samo na postojanje upale, ali ne pokazuje točno o kojoj se upali radi.