Mogu štetititi

Neke vrste hrane su loše za ljude starije od 40 godina. Izbjegavajte je

Dijetetičari su objasnili da postoje određene namirnice koje ljudi stariji od 40 godina ne bi smjeli često konzumirati

Svo vrlo dobro znamo da hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje, kako pozitivno, jednako tako i negativno. S obzirom na to, dijetetičari su objasnili da postoje određene namirnice koje ljudi stariji od 40 godina ne bi smjeli često konzumirati, odnosno trebali bi ih izbaciti iz svoje svakodnevne prehrane, prenosi The Healthy.

Supa iz kesice

Stručnjaci upozoravaju da supe iz kesice obično sadrže mnogo natrija, a istraživanja su pokazala da stariji ljudi ne mogu tako dobro filtrirati višak natrija kao kad su bili mlađi. Visok nivo natrija u prehrani mogu povisiti krvni pritisak, a također mogu povećati rizik od osteoporoze. Osim toga, kako starimo, također smo osjetljiviji na zadržavanje vode, tako da smanjenje unosa natrija može pomoći u izbjegavanju nadutosti.

Hrenovke

Hrenovke su namirnica koju bismo trebali izbjegavati nakon 40. godine, kao i drugo visoko prerađeno meso, poput slanine ili salame. Razlog je taj što prerađeno meso ima mnogo natrija, zasićenih masti i nitrata (konzervansa), a sve to može imati negativan utjecaj na zdravlje. Studije pokazuju da se visok unos mesnih prerađevina povezuje s većim izgledima za razvoj bolesti srca, dijabetesa i raka želuca, a već ionako imamo povećan rizik od tih bolesti kako starimo.

Pržena hrana

Osim mesnih prerađevina, pržena hrana također pripada onim namirnicama koje bismo trebali izbjegavati kako starimo. Dijetetičari tvrde kako pržena hrana ima velike količine masnoća, natrija i kalorija koje su loše za zdravlje srca te povećavaju rizik od pretilosti.

Energetska pića

Većina ljudi zna da su gazirana pića štetna, a ista je stvar i s energetskim pićima. Kako objašnjavaju dijetetičari, ovi slatki napici izvor su praznih kalorija i doprinose velikoj količini dodanog šećera u prehrani. Jednostavni šećeri ne samo da povećavaju debljanje već i ubrzavaju starenje, povećavaju upale i imaju negativan utjecaj na pamćenje.