hronična bolest

Neobični simptomi: Možda imate visok šećer, a da to ne znate

Dijabetes je hronična bolest, kod koje tijelo ne uspijeva da proizvede dovoljno insulina ili ne uspijeva da iskoristi insulin na odgovarajući način, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi.

Postoje mnogi znakovi koji ukazuju na to da imate dijabetes, poput osjećaja umora ili slabosti, ali postoje i neki drugi simptomi koje možda ne primjećujete, poput čudnog zadaha ili promjena na koži.

Pogledajte koji su znakovi koje možda niste uočili, kao i nekoliko važnih savjeta za one koji misle da možda imaju dijabetes:

Zamagljen vid

Stručnjaci ističu da promjene vida mogu ukazivati na to da možda imate dijabetes. Povišen nivo šećera u krvi može da utječe na nivo tečnosti u očima, što može da izazove zamagljen vid, otežano fokusiranje na objekte ili oticanje u području oko očiju.

Kad se nivo šećera u krvi naglo promijeni, to može da izazove otečenost očnog sočiva, što dovodi do zamagljenog vida, prenosi živim.hr.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije, koje su problem naročito čest kod žena, mogle bi da budu znak da imate dijabetes.

"Hronična vaginalna gljivična infekcija je simptom neliječenog dijabetesa jer visok nivo šećera u krvi podstiče razmnožavanje gljivica", kaže dr Mark Guido, endokrinolog iz klinike Novant Health Forsyth Endokrine Consultants u Winston Salemu.

On ističe da bi svako ko ima gljivične infekcije koje se ponavljaju trebao da provjeri ima li dijabetes.

Seksualna disfunkcija

Muškarci s dijabetesom tipa 2 vjerovatno znaju da s tom bolešću postizanje erekcije može biti problem. Erektilna disfunkcija se smatra jednim od mogućih pokazatelja dijabetesa zato što može biti posljedica povišenog nivoa šećera u krvi.

To se događa zato što povišen šećer može da poremeti funkciju nerava i krvnih sudova kojima se krv dovodi u penis.

Promjene raspoloženja

Još jedan znak neprepoznatog dijabetesa mogu biti promjene u raspoloženju poput povećane razdražljivosti.

Promjene raspoloženja mogu biti posljedica naglih promjena u nivou šećera u krvi, bilo da je riječ o previsokom ili preniskom nivou.

Ali, treba reći da je razdražljivost samo privremena i da se normalno raspoloženje vraća čim nivo šećera postane stabilniji.

Svrab

Još jedan znak da možda imate dijabetes je nagla pojava svraba ili zatezanja kože, naročito na dlanovima i stopalima.

Oboljeli kojima bolest nije dijagnosticirana mogu imati oštećena nervna vlakna, što za posljedicu ima svrab.

Osim toga, moguća je i slabija cirkulacija u udovima ako je došlo do oštećenja krvnih sudova.

Suha usta

Iako mnogi ljudi povremeno imaju problem suhih usta, to može biti i znak upozorenja za dijabetes jer može biti posljedica povišenog nivoa šećera u krvi.

Svako može da ima suha usta, ali to se često događa oboljelima od dijabetesa jer visok nivo šećera u krvi smanjuje lučenje pljuvačke. Premalo pljuvačke u ustima je prekursor karijesa i bolesti desni.

Mršavljenje

Možete primijetiti nagli gubitak tjelesne težine kad se vaše tijelo bori da stvori insulin ili da ga pravilno iskoristi.

Kad se to dogodi, vaše ćelije više ne mogu da dobiju odgovarajuću količinu glukoze za energiju.

To može da dovede do mršavljenja i do toga da je vaše tijelo prisiljeno da troši masnu i mišićnu masu kako bi proizvelo energiju.