Edirne

Neobično takmičenje u Turskoj: Hrvači namazani uljem 663. put se bore za prestižnu titulu

Bašpehlivani, odnosno pobjednici takmičenja u Kirkpinaru, izuzetno su cijenjeni u Turskoj

U zapadnoj turskoj pokrajini Edirne počelo je 663. tradicionalno hrvanje pehlivana, hrvača koji se bore namazani uljem. Borbe u Kirkpinaru su najmasovnije takmičenje te vrste u Turskoj, a postoje i posebni rituali po kojima se one razlikuju od borbi u drugim mjestima.

Takmičenja su nekada bila vremenski neograničena i borbe su trajale satima, pa čak i danima, dok jedan od takmičara ne baci protivnika na leđa. Sada je situacija drugačija, jer su borbe vremenski ograničene, a najneizvjesniji mečevi završe sudijskim bodovanjem.

Bašpehlivani, odnosno pobjednici takmičenja u Kirkpinaru, izuzetno su cijenjeni u Turskoj. Onaj koji tri puta zaredom osvoji titulu bašpehlivana postaje stalni vlasnik zlatnog pojasa.

Hrvači koji se bore namazani uljem u Turskoj se nazivaju pehlivani, što u prevodu s perzijskog jezika primarno označava osobu koja se odlikuje izuzetnom hrabrošću i motoričkim sposobnostima.

Upravo hrvanje ove vrste bilo je inspiracija i za pisanje stručnih radova u Turskoj, u kojoj se hrvanje smatra nacionalnim sportom.

Festival hrvanja u Kirkpinaru jedan je od najstarijih sportskih događaja na svijetu. Održava se svake godine u pokrajini Edirne od daleke 1362.