pravedan rad

Neradni dani u FBiH 1. i 2. maj. Delić pozvao poslodavce da poštuju prava radnika

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da se, prema Zakonu o praznicima ("Službeni list SFRJ" broj: 6/73), koji se primjenjuje kao federalni zakon u skladu s Uredbom o preuzimanju i primjeni saveznih zakona, odnosno Zakonom o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, Prvi maj obilježava kao međunarodni praznik rada tokom dva dana (1. i 2. maja).

"S obzirom da Prvi maj 2024. godine pada u srijedu, obavještavamo javnost da će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti srijeda, 1. maj, te četvrtak, 2. maj 2024. godine. U skladu s tim, tokom praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe neće biti otvoreni", saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

Federalno ministarstvo ovom prilikom čestitalo je svim radnicima Prvi maj, Praznik rada.

"Ovaj praznik je prilika da istaknemo važnost čovjeka kao najvažnijeg resursa, te se podsjetimo da je najveća vrijednost na tržištu rada upravo kvalitetna radna snaga. Pozivamo poslodavce da poštuju prava radnika koja im garantira Zakon o radu, te da osiguraju sigurno i pravedno radno okruženje za sve zaposlene", navodi se u saopćenju iz Kabineta ministra Delića.