Politika

Nermin Nikšić navodi da su odluke iz RS-a pokušaj secesije: “Historija nas uči kako završe siledžije i zločinci koji krenu na svoju zemlju”

Dodikovo kabadahijsko ponašanje dobilo je i svoj institucionalni okvir usvajanjem zaključaka od strane Narodne skupštine RS-a, komentar je Nermina Nikišća, na odluke o povlačenju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) kaže da je postalo jasno da je većina zastupnika u Narodnoj skupštini izabrala da ga neupitno prati na putu rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kršeći Dejtonski mirovni sporazum i pokušaj secesije.

Napad na državu

"Dodiku se pridružila većina u njegovom vandalizmom napadu na teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, a samim tim i direktan napad na mir i stabilnost u našoj državi. Potpuno je jasno da su zaključcima prešli "crvenu liniju".

Postoje dvije adrese koje mogu i moraju zakonski zaustaviti i sankcionirati ovakvo ponašanje. Ovo su pravosudna tijela Bosne i Hercegovine, ali i Visoki predstavnik u BiH koji također ima mandat i obavezu štititi Dejtonski mirovni sporazum", navodi Nikšić.

Dodaje da je "vrijeme čekanja da se neko dozove razumu i pameti je očito prošlo".

- Sada je vrijeme za konkretne akcije da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji. Želim vrlo jasno poručiti da su usvojeni zaključci put do otcjepljenja bez obzira kako to pokušavao Dodik uviti. Ovaj put bosanskohercegovački entitet RS nikada neće preći, a njegov nastavak slijeđenja značio bi nove nesreće i stradanja. I opet će BiH opstati.

No, sada bih želio da građanima ovog dijela BiH stavim u perspektivu šta podrazumijeva djelovanje vlasti u RS. Već sada, postoje određene sankcije. Ove sankcije će neminovno najviše utjecati na gospodarstvo, što će rezultirati ukidanjem radnih mjesta. Smanjenjem gospodarskih aktivnosti smanjit će se i porezni prihodi", kaže Nikšić.

Kada bi i hipotetički počeo realizirati svoje sulude ciljeve, Milorad Dodik bi novac u budžetu za svoje privatne vojske i agencije pronašao samo dodatnim naplatom poreza od svojih građana, ističe predsjednik SDP-a.

"Dakle građani RS mogu računati na veće poreze, veće cijene i niže plate. Formiranje Dodikove UIO znači da Federacija, koja je značajno sufinansirala građane RS, više neće solidarno učestvovati u raspodjeli troškova.

Bit će kažnjeni

To znači dodatno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru u RS. Dakle, građani RS-a već sada mogu očekivati da budu kažnjeni za postupke njihovih milionera na vlasti. Dodiku i sviti ovi rezovi nisu bitni, oni su se na vrijeme pobrinuli da materijalno osiguraju svoje porodice", naveo je Nikšić.

Građane RS-a je pozvao da se zapitaju mogu li preživjeti sa upola manjim primanjima.

"Vrijede li Dodikove ludosti njihovog siromaštva, nezaposlenosti i gubitka poslova? Dodik bi vrlo vjerovatno tada dobio “vojsku”, ali ne onu koju on priželjkuje. Dobio bi vojsku osiromašenih, ozlojeđenih građana koja će u organizovanim kolonama okupirati ambasade u potrazi za vizama i autobuse koji voze u jednom smjeru za Njemačku ili Švedsku.

Na kraju moram još jednom naglasiti da je naš ustavni poredak iznijela međunarodna zajednica koja je definirala i mehanizme za sprječavanje ovakvog očitog rušenja ustavnog poretka i opstanka građana i pravna država. Zato je zaista vrijeme da ispune svoj dio pogodbe, da konačno stave u funkciju mehanizme koji su im na raspolaganju i suzbiju dalje antiustavno djelovanje. Historija nas uči kako završe siledžije i zločinci koji krenu na svoju zemlju", zaključio je Nikšić.