izvršena ekstenzija

Nešić: Naš cilj je članstvo u EU, a saradnja sa EUROPOL-om je ključna za ostvarivanje tog cilja

Nenad Nešić, Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić saopćio je da je danas izvršena ekstenzija, u smislu direktne komunikacije sa Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Time se završavaju sve neutemeljene i ispolitizovane priče Rame Isaka i raznih Rama u BiH, koji najjednostavnije rečeno nisu htjeli ili nisu znali čitati zvanične akte koji regulišu ovu oblast (Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a, Privremena odluka o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija, Instrukcija o postupanju s ciljem sprovođenja sporazuma o strateškoj saradnji i Pravilnik o radu N/ZKT).

Nadležni organi

Svim tim aktima dato je pravo nadležnim organima, koji čine N/ZKT, a koji su prepoznati kao nadležni i od strane EUROPOL-a (DKPT, SIPA, GP BiH, Federalni MUP, kantonalni MUP-ovi, MUP RS, Policija Brčko Distrikta, Služba za poslove sa strancima, Istražno odjeljenje UiO), da pod određenim uslovima koje propisuje EUROPOL mogu dobiti direktnu vezu sa EUROPOL-om.

Više puta sam napominjao da je moja uloga da svima omogućim korištenje tog prava, bez da se time narušava nečije drugo pravo. Isto tako imam i obavezu da ne dozvolim bilo kakvu blokadu ili opstrukciju od bilo koga koja će uticati na rad nadležnih tijela BiH u saradnji sa EUROPOL-om.

Naš najveći spoljnopoliticki cilj jeste članstvo u EU čime bi postali dio zajedničkog evropskog prostora u borbi protiv svih vrsta kriminala i svih oblika ugrožavanja. Upravo saradnja sa EUROPOL-om je ključna za ostvarivanje tog cilja.

Od uspostave N/ZKT višestruko je povećan broj razmjenjenih informacija. Želim da se zahvalim predstavnicima Delegacije EU koji su prepoznali napore Ministarstva bezbjednosti BiH, koji su ocijenili da je uspostavljanje N/ZKT najsvjetlija tačka BiH u 2023. godini i koji su nam dali punu podršku u poštovanju i sprovođenju svih pravila koja regulišu saradnju sa EUROPOL-om. 

Zahvalan na podršci

Veliku zahvalnost dugujem i direktorici EUROPOL-a Catherine De Bolle i njenom zamjeniku  Jean-Philippe Lecouffe na podršci koju nam daju.

Na kraju zahvalan sam i svim predstavnicima nadležnih tijela BiH koji čine N/ZKT i koji su, bez obzira na neka različita mišljenja, dali doprinos ostvarivanju ove aktivnosti nakon sastanka koji je održan 12.03.2024.godine.

Svi i dalje zajedno moramo biti istrajni na ovom putu. U toku su aktivnosti davanja ekstenzije svim nadležnim tijelima koja su podnijela zahtjeve i koja ispunjavaju uslove za to.

Podržavam ovu aktivnost, pozivam i ohrabrujem i ostala nadležna tijela da podnesu zahtjeve i ispune uslove za dobijanje ekstenzije jer ćemo na taj način dobiti na operativnosti i mobilnosti. Ova aktivnost će u velikoj mjeri povećati bezbjednost građana BiH, a samu BiH prikazati u dobrom svjetlu.

Svima vama koji ste pokušali da blokirate ovaj proces poručujem da uzaludno trošite i moje i vaše vrijeme, da zbunjujete građane BiH i da brukate BiH na međunarodnoj sceni. Uzaludan vam je posao”, kazao je Nešić.