Politika

Nešić poslao pismo Komšiću: Jeste li vi u svom stanu isključili ruski plin?

Nenad Nešić poslao pismo Željku Komšiću

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Naime, Nešić se osvrnuo na izjave Komšića po kojima će saglasnost za južnu i istočnu plinsku interkonenciju samo ako se prije toga usvoji državni zakon o plinu.

Nešić to smatra ucjenom koja ne može donijeti nikome ništa dobro.

"Prije svega, trebalo bi da znate da ucjene u ovoj zemlji nikada nikome ništa nisu donijele, nego da se do rješenja dolazi razgovorima i kompromisima. Bili ste i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH pa zašto niste progurali zakon kada je to tako jednostavno? Zašto osam godina ništa niste radili da se to pitanje riješi? Kuda bi ova zemlja otišla i kakve bi posljedice po građane bile kada bi i mi sada uzvratili Vašim jezikom ucjena i ispostavili svoj spisak zahtjeva da bi dali saglasnost za projekte u FBiH?", pita Nešić.

On kaže da je gasifikacija BiH potrebna kako bi se smanjilo zagađenje od kojeg obolijevaju građani.

"Znate li koliko godina treba da se izgradi gasovodna mreža i da gasifikujemo čitavu zemlju, i koliko će djece još oboljeti zbog zagađenja? Da li Vas je briga što nam svako treće djete ima astmu zbog zagađenja?", naveo je Nešić.

On je istakao da Komšiću očito smeta i ruski gas iz 'Turskog toka', ali i azerbajdžanski iz Transjadranskog toka.

"Šta Vi predlažete? Kako da zaobiđemo komšije i kojim putem da dobijemo gas sa Aljaske ili iz Katara i Irana", kaže ministar sigurnosti.

Nešić se osvrnuo i na Komšićeve navode o ruskom utjecaju kroz plin.

"Volio bih da nam prezentujete jedan dokaz o famoznom ruskom uticaju preko gasa. Ne vidim da su Sarajlije postale rusofili zbog ruskog gasa na koji se griju, a koji ste Vi, pretpostavljam, isključili u svom stanu!? Znate li uostalom i da Jadransko-jonskim gasovodom protiče gas iz azerbejdžanskih gasnih polja čiji je suvlasnik ruska kompanija? Kako to da oba gasa valjaju zemljama EU, ali ne valjaju Vama?

Odgovorna vlast, gospodine Komšiću, ne samo da ne bi blokirala početak projekta za čiju realizaciju treba možda i decenija, nego bi već pravila plan kako da građanima i privredi pomogne i subvencioniše prelazak na čiste energente koji će smanjiti zagađenje naše okoline i omogućiti da i zimi naša djeca udišu čist vazduh", navodi Nešić.

Kaže da se divi 'proročkoj' sposobnosti Komšića koji i za deset godina u politici i na vlasti vidi Dodika i Čovića.

"I na kraju, gospodine Komšiću, nisu naši građani ni naivni ni glupi. Zna se ko profitira izostankom gasifikacije i za koga radite. Profitiraju sponzori partije čiji ste trabant koji su samo za ovu sezonu zgrnuli milione na previsokim cijenama peleta. Štitite Vi, gospodine Komšiću proizvođače peleta a ne građane BiH, i to je jedina istina! Neka Vam je na čast!", naveo je Nešić.