granična policija bih

Nešić tražio transparentniju konkursnu proceduru za izbor kandidata. Pominje i korupciju

Brčko distrikt nešić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je dopis direktoru Granične policije BiH Mirku Kuprešaković te predsjedniku i članovima Komisije za izbor kandidata/kadeta Granične policije BiH, kojim se traži provođenje tansparentnog procesa izbora kandidata, odnosno kadeta.

Nešić je predloženo je da Granična policija pripremi i javno objavi listu pitanja za test općeg znanja za buduće policajce i mlađe inspektore.

Na ovaj način, kako kaže, "svi kandidati bi imali iste uslove, jer bi se smanjila mogućnost zloupotreba i korupcije od strane pojedinaca, kakav je bio slučaj sa prethodnim konkursom koji je provođen u Graničnoj policiji BiH".

"Pitanja općeg znanja bi trebalo javno objaviti na web stranici ili učiniti dostupnim na drugi način, u razumnom roku prije održavanja testa, kako bi se kandidati adekvatno pripremili za konkursnu proceduru.

Zajednički nam je cilj da ovaj proces učinimo maksimalno otvorenim, spriječimo moguće malverzacije i damo jednake šanse svim kandidatima, da bi u transparentnom procesu i selekciji izabrali najbolje policijske službenike Granične policije BiH", naglasio je Nešić.