Spomenik junaku

Nestao Bruce Lee iz Mostara

Foto: Bljesak.info

Spomenik junaku mnogih sretnih djetinjstava, žilavom kung fu majstoru - Bruce Leeju, postavljen je u parku Zrinjevac u novembru 2005. godine.

Statua slavnog majstora borilačkih vještina Bruce Leea iz za sada nepoznatih razloga uklonjena je iz mostarskog parka Zrinjevac. Iz Grada Mostara za Bljesak.info kazali su kako nemaju nikakve veze s uklanjanjem statue, isto su potvrdili i iz Komunalnog poduzeća Mostar. Iz MUP-a HNK za sada nemaju nikakvih službenih informacija.

Spomenik junaku mnogih sretnih djetinjstava, žilavom kung fu majstoru - Bruce Leeju, čovjeku koji nije niti Hrvat, niti Bošnjak, a ni Srbin postavljen je u parku Zrinjevac u novembru 2005. godine.

Ideju je "izrodio" dvojac okupljen oko Urbanog pokreta Mostar. Riječ je o Nini Raspudiću i Veselinu Gatalu. Već prve noći nakon što je postavljen nestale su bile nunčake. Statua je jednom ranije bila i uklonjena iz parka nakon što su u više navrata vandali oštetili Leejev kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića. Popravak kipa uradio je mostarski akademski kipar Željko Marić.

Foto: Bljesak.info

U julu 2003. godine čelnici nevladinog udruženja "Urbani pokret - Mostar" na javnoj tribini su objavili inicijativu za podizanje spomenika Bruce Lee-ju u Mostaru i pozvali likovne umjetnike da ponude svoja rješenja. Nakon što su je prenijeli lokalni mediji, vijest se munjevito proširila cijelim svijetom, prenijeli su je najveće i najmoćnije medijske kuće.