Svijet

Nešto je tu čudno: Kina odbija da se nastavi istraživanje o porijeklu koronavirusa

Koronavirus je prvi put zabilježen 2019. godine u kineskom gradu Wuhanu. Od tada se enormnom brzinom proširio svijetom, uzrokovao smrt preko 4 miliona ljudi i izazvao kolaps svjetske privrede. Iako se stanje normalizovalo, sve je više straha od novog vala Covid-19 odnosno njegovog delta soja koji se brzo širi u pojedinim državama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) planira da pokrene drugu fazu istraživanja porijekla koronavirusa. No, kineski zdravstveni zvaničnik Zeng Yixin je poručio da je “šokiran” planom i da to Kina neće prihvatiti.

“Nemoguće je da prihvatimo ovakav plan”, izjavio je Yixin.

Zapadne zemlje predvođene SAD-om i Europskom unijom smatraju kako Kina nije bila dovoljno transparentna o dešavanjima u prvim danima pandemije. Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je prošle sedmice istakao da je rano isključiti mogućnost da se koronavirus možda počeo širiti iz laboratorije u gradu Wuhanu.

Kina odlučno odbacuje ove teorije i naziva ih glasinama koje su protivne zdravom razumu i nauci.

Zeng je izjavio da labaratorija u Wuhanu nema viruse kojima se direktno mogu zaraziti ljudi. Kineski zvaničnik je podsjetio da je ranije ove godine međunarodni tim stručnjaka, kojim je koordinirao WHO, posjetio laboratoriju i utvrdio da je vrlo malo vjerovatno da se virus počeo širiti iz laboratorije.Povezani postovi: